Prikaži više Prikaži manje

28501

BESKUĆNIK - PET GODINA NA DNU ZAGREBA

12,61 | 95,00 kn
11,35 | 85,50 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,09  | 76,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-6308-81-1
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2009

O knjizi BESKUĆNIK - PET GODINA NA DNU ZAGREBA

„Sve što sam napisao, istina je“, kaže autor ove ispovijedi o životu na ulici Josip Šegota (rođen 1947. u Zagrebu, odrastao u središtu grada, diplomirao ekonomiju, umro 2012.). „To nije tv-sapunica, to je moj život!“ Imao je sve: društveni položaj i veze, posao u državnom poduzeću, obitelj, dom, vikendicu na moru, prijatelje, sviđao se ženama, odlazio u kupovinu u inozemstvo… I onda je, preko noći, zbog nesporazuma s najbližima, sukoba na poslu (izazvanog dugim jezikom), lakovjernosti i prijateljskog noža u leđima, ostao bez svega. Više gladan nego sit, napušten, ponižen, prezren, zaboravljen, shvatio je da ništa nije onako kako se čini. S vlastitom je obitelji morao prekinuti, prijatelji su ga napustili, poznanici od njega okretali glavu. Nije ostao samo bez imanja i prihoda, nego i bez svog dotadašnjeg života. Bačen je na rub egzistencije, a i preko njega, u svijet o kojem u svom građanskom komforu ništa nije htio znati. Prisilno se našao u ulozi na životnom dnu i tu ostao punih pet godina. O tome, s mješavinom srama, srdžbe i tuge, iskreno svjedoči u ovim sjećanjima na vlastito beskućništvo u hrvatskom velegradu.

KRATKI OPIS
Na pisanje Beskućnika odlučio se zbog onih koji nisu beskućnici, a koji nevoljnike oko sebe ne primjećuju. Htio ih je upozoriti da se i njima vrlo lako može dogoditi ono što se dogodilo njemu, da je granica između onoga koji ima sve i onoga koji nema ništa vrlo tanka.
U svratištima i pučkim kuhinjama junak i pripovjedač upoznao je i Mihu B., nekad slavljenog književnika, i on mu je pomogao u doradi ove knjige, ali tek kad je dobio obećanje da će ostati anoniman.

Josip Šegota u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji (6. V. 2009.):
– Bio sam lakovjeran, ušao sam u neke poslove s kamatarima koji su me izvarali, uz pomoć odvjetnika i krivotvorenih ugovora... U pet godina beskućništva najgore mi je bilo što te nitko ne pozove k sebi kući, na ručak, kavu ili da opereš rublje. Ja ipak imam završen fakultet, mama mi je bila Austrijanka i imam taj neki austrijski šlif i znam što je red.
– Kad si tamo, treba se iščupati iz govana, to je najvažnije. A to svatko mora sam napraviti. Skupljao sam boce i za njih sam dobivao novac. Kao i sve u životu, boce treba znati skupljati. Ne treba baš kopati po kontejnerima. Najbolje vrijeme za skupljanje boca je nedjelja između 9 i 10 sati po gradskim parkovima.
– Iskreno rečeno, beskućniku ne treba puno ni dati. Znate onu: Pomozi sirotu na svoju sramotu. Svatko se mora za sebe pobrinuti. Viđao sam u menzama bakice koje bi mogle kuhati i doma, ali neće. Radije čekaju u redovima i jedu splačine.

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-6308-81-1
Uvez
meki
Godina izdanja
2009
Broj stranica
164
Format
20 x 15 cm