Prikaži više Prikaži manje

135707

BOJ ZA ŽIVO SELO - Obiteljska gospodarstva - temelj hrvatske poljoprivrede

55,74 | 420,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789532463309
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2017

O knjizi BOJ ZA ŽIVO SELO - Obiteljska gospodarstva - temelj hrvatske poljoprivrede

Dokumenti, promišljanja i kontroverze izneseni u ovoj zbirci mogu se razmatrati na dva načina: kao obećavajući fenomen ili kao zabrinjavajuće svjedočanstvo.


Zbirka sažima naime uspjeh zabrinutih pojedinaca, a zatim sve više i ozbiljnih udruga, da državnim vlastima, struci i najširoj javnosti predoče svoja strahovanja i predlože rješenja za stanje u poljoprivredi, segmentu gospodarstva koga dobro poznaju. Na žalost, veliki interes i reagiranja medija i javnosti uopće na tragediju koju proživljava hrvatsko selo još se nisu preslikali u stvarne političke pomake osim u očito neobvezujućim izbornim programima, a i struka je ostala uglavnom pasivan promatrač i kroničar zbivanja.
Poljoprivrede svih razvijenih europskih zemalja temelje se na radu seoskih obiteljskih gospodarstava (OPG). I u visokoindustrijaliziranim društvima ta se gospodarstva koriste kao resurs primjeren uvjetima prostorne vezanosti i organske međuovisnosti s prirodnom okolinom, što je specifičnost poljoprivrede u odnosu na primjerice prerađivačku industriju. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, i udružujući zajedničke snage kad je to isplativo, obiteljska gospodarstva uspjevaju poboljšavati svoju visoku proizvodnost i ne samo prehraniti svoj narod nego često i višak hrane izvoziti u sve gladniji svijet.


Knjiga je nastala u suradnji s Udrugom OPGH Život. Cilj Udruge OPGH Život je da obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vrati prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane i očuvanju višefunkcionalog ruralnog prostora. Udruga se zalaže da to bude polazište poljoprivredne politike, od formuliranja zakona i propisa te definiranja tržišnih okvira, preko raznih mjera potpore seoskom poduzetništvu do aktivne pomoći i savjeta u slobodnom udruživanju obiteljskih gospodarstava kao razvojnog i tržišnog čimbenika.
Svrha je Udruge obnova hrvatskog sela koja će se temeljiti na obiteljskom gospodarstvu kao ključnoj kategoriji gospodarskog rasta, ali i kao jamcu brige za očuvanje okoliša, razvoj ruralne infrastrukture, prostornu sigurnost te očuvanje tradicijskog identiteta ljudi i krajolika na našim prostorima.
Knjiga je podijeljena u dva dijela: Prvi koji odražava razvitak programskih zalaganja u vremenskom slijedu i drugi u kome su dijelovi dokumentacije sabrani i kronološki poredani unutar tema koje su dominirale u javnim nastupima: Zemljište, financije, potpore, mladi, domaća hrana, mliječni paket, međunarodni doticaji i programski materijali.


 

Nakladnik/ci
ISBN
9789532463309
Uvez
meki
Godina izdanja
2017
Broj stranica
650
Format
25 x 15 cm