Prikaži više Prikaži manje

81199

DOKEO - KAKO STVARI RADE

19,25 | 145,04 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-0-61980-7
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2012

O knjizi DOKEO - KAKO STVARI RADE

Knjiga KAKO STVARI RADE... predstavlja malu tehničku i tehnološku enciklopediju za djecu stariju od 9 godina.
Enciklopedija predstavlja izvanredan dokumentarac u kojemu je opisan rad preko 250 različitih objekata, aparata, instrumenata, tehnoloških procesa i strojeva koji nas okružuju kako bi se objasnila načela njihovog funkcioniranja. Svaki objekt predstavlja jedno tehničko ili tehnološko dostignuće koje djeca imaju prilike vidjeti u svakodnevnom okruženju.

Tehnološka dostignuća koja se tumače u knjizi svrstana su u četiri cjeline:
U KUĆI
U GRADU
REKREACIJA
PRIJEVOZ

Tako se u ovoj enciklopediji može naći opis rada i načelo funkcioniranja računala i njegovih tehničkih komponenti, malih kućanskih aparata (mikrovalna pećnica, toster, perilica za suđe, fen, vodokotlić...), kućanskih uređaja za zagrijavanje i hlađenje, glazbala i uređaja za prijenos zvuka, medicinskih uređaja, mobilnih telefona, pokretnih stepenica, lasera, različitih vozila (bicikl, kamion, avion, helikopter, brod, space shuttle).
Svi opisi rada temelje se na brojnim zornim ilustracijama, koje uređaje opisuju kako izvana tako i kroz presjeke 'iznutra', tj. prikazuju što je skriveno i što se događa događa unutar njih. Neke duplerice slikovito prikazuju znanstvena ili tehnička načela cijele grupe aparata. Posebna se pozornost daje na korektnim fizikalnim objašnjenjima i fizikalnim zakonima na kojima se temelji funkcija nekog izuma. Tako se npr. na primjeru bežičnih telefonskih uređaja i radio odašiljača tumači pojava elektromagnetskih valova.
Iako su pojmovi koji se obrađuju, često djeci preteški za razumijevanje, autori su se potrudili na jednostavan i zabavan način te pojmove predočiti i upoznati ih s njihovom primjenom u svakidašnjem životu.
Na hrvatskom tržištu ne postoji knjiga koja djeci na ovako jednostavan i slikovit način opisuje najnovije tehnologije koje sve više proširuju svoju djelatnost u svakodnevnici budući su mnogi nastavni planovi i programi pisani mnogo prije izuma i rasprostranjenosti mnogih uređaja o kojima se ovdje piše.
Djelo KAKO STVARI RADE... najtoplije preporučamo jer će svojom aktualnošću, zanimljivošću i jednostavnošću privući mnoge male istraživače u svijet tehnike i tehnologije, a nastavnicima poslužiti kao dodatni materijal pomoću kojega će bolje, kvalitetnije i raznolikije pristupiti obradi tema iz tehničkih i prirodnih znanosti.

Preveo(la)
Vjera Lopac
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-0-61980-7
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2012
Broj stranica
112
Format
27 x 15 cm