Prikaži više Prikaži manje

122011

DRŽAVLJANIN, GRAĐANIN, STRANAC, NEPRIJATELJ

22,43 | 169,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953266690-8
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2016

O knjizi DRŽAVLJANIN, GRAĐANIN, STRANAC, NEPRIJATELJ

Na prostorima nekadašnje Jugoslavije u posljednjih sto godina dogodile su se višestruke promjene, nastajale su  i nestajale države i politički sistemi, događali su se brojni ratovi i prevrati, povijest je nemilice marširala ulicama razdvajajući obitelji i tražeći od pojedinca da joj se povinuje ili suprotstavi. O jednoj takvoj povijesti piše Igor Štiks  u svojoj kapitalnoj knjizi Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj. Nastala kao plod dugogodišnjeg bavljenja temama državljanstva i građanstva na doktorskim  i postdoktorskim studijima, niza predavanja i referata te iznimnoga terenskog rada, ova knjiga kao nijedna do sada propituje pravo pojedinca i njegovu ulogu unutar države.

Štiks iz pojma državljanina i građanina razvija i dokazuje tezu o mijenama političkih sistema i zajednica te koliko su i kako utjecali na poziciju i život pojedinca. Odgovara na pitanja što uopće znači biti državljanin, biti uključen ili pak isključen, kako se osjećati u poziciji građanina i što se događa kada se ona mijenja u onu stranca ili pak neprijatelja. Knjiga Državljanin, građanin, stranac, nepri­jatelj povijesna je, kulturološka i sociološka, ali prije svega politička studija koja pokazuje koliko su krhki identiteti, kako se lako stvaraju i grade novi te koliko je pitanje državljanstva i građanstva važno i danas.

Što znači biti “građanin” u svijetu u kojem se nacionalni identiteti, tradicije i granice sve više dovode u pitanje? (…) Štiksova detaljno do­kumentirana i pomno promišljena analiza jedinstven je i nezaobilazan izvor informacija za svakoga tko želi razumjeti kakvu ulogu gra­đanstvo može odigrati u globaliziranom svijetu.
— Samuel Weber, Northwestern University, SAD

S narativnim zanosom na kakav smo kod njega navikli Štiks tumači kako su se političke elite državljanstvom koristile da bi ojačale svoj položaj. Objašnjava kako je državljanstvo postalo oruđe za izgradnju moderne nacije i provođenje etničkog inženjeringa.
—Jo Shaw, University of Edinburgh, VB

Ovo je izvanredan prikaz sto godina državljanstva na Balkanu koji razlaže složenu povijest i stvaranje država, često praćeno nasiljem, kao i njihove zastrašujuće, ali i humane posljedice.
— Saskia Sassen, Columbia University, SAD

Autor/i
Preveo(la)
Hana Dvornik
Nakladnik/ci
ISBN
978-953266690-8
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2016
Broj stranica
345
Format
21 x 15 cm

Od istog autora

ELIJAHOVA STOLICA (MU)
9,62  | 72,45 kn
REZALIŠTEAntikvarijat
12,00  | 90,41 kn
REZALIŠTE
15,79  | 119,00 kn
BRAŠNO U VENAMA
17,12  | 129,00 kn
W, A novel (eng.)Antikvarijat
17,25  | 130,00 kn