Prikaži više Prikaži manje

173683

EKONOMIJA I KNJIŽEVNOST - Economy and literature

33,18
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-169-499-5
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2022

O knjizi EKONOMIJA I KNJIŽEVNOST - Economy and literature

Zbornik radova EKONOMIJA I KNJIŽEVNOST bavi se temom književnosti kao kulturnoga polja povezanoga s ostalim društvenim praksama i stvaranju ekonomskoga diskursa i njegova uključivanja u sferu društvenih predodžbi. Ovako postavljena tema zahtijeva interdisciplinarni pristup: zastupljeni autori i autorice pripadaju različitim disciplinama (najviše književnoj znanosti, kulturologiji, sociologiji, ekonomiji), što pridonosi adekvatnoj realizaciji teme određene u naslovu i predgovoru. Djela i procesi u hrvatskoj književnosti stavljeni su u kontekst svjetske literature, u svjetlu suvremenih interpretacijskih strategija.

U zborniku se mogu izdvojiti sljedeće interpretacijske cjeline: 1) ekonomija kao izvor interpretacije i motivacije književnih tekstova (tekstovi Ljiljane Burcar, Briana Willemsa, Borislava Kneževića, Tatjane Jukić), 2) propitivanje kapitala u preispitivanju kanona (članci Gorana Pavlić, Ivana Drenjančevića, Stipe Grgasa), 3) klasno pitanje u književnosti kao izvoru proučavanja kulture (tekstovi D. M. Smith, Svena Cveka, Tanje Petrović), 4) književni tekst kao roba i tržišni mehanizmi (Jasna Horvat i Jasna Mioč, Marijana Hameršak), 5) književnost kao rad i ekonomsko-društveni uvjeti stvaranja (tekstovi Borisa Koromana,  Igora Gajina, Borisa Postnikova), 6) kapitalističke transformacije i interpretacije tog procesa u tekstovima različitog tipa.

Najveća vrijednost zbornika je: prvo otvaranje  debate o povezanosti književnosti i ekonomije prema recentnim teorijama, što je presudno za inovativni karakter djela; drugo: stvaranje mogućnosti međusobne relacije između pojedinih interpretacija, što stavlja pojedine pojave književne i ekonomske kulure u nove kontekste i na taj način pridonosi relevantnom proširenom razumijevanju; treće: tema će bez sumnje otvoriti novi prostor za daljna istraživanja, moguće, također i promjeni u opisivanju književne povijesti, stvaranja suvremenog ekonomskog diskursa, kao i pozicije književnosti danas.

ISBN
978-953-169-499-5
Uvez
meki
Godina izdanja
2022
Broj stranica
541
Format
24 x 15 cm

Najprodavanije iz kategorije

-10%STEPSKI VUK
10,75 11,95 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:11,95 
-50%TRAVNIČKA HRONIKA
12,94 25,88 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:25,88 
1984.
13,00