Prikaži više Prikaži manje

26516

ETRUŠČANI (Etruskologija)

39,68 | 299,00 kn
35,72 | 269,10 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 31,75  | 239,20 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-98832-1-6
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2008

O knjizi ETRUŠČANI (Etruskologija)

Zanimanje za Etruščane i njihova sjajna civilizacijska dostignuća u neprekidnoj je uzlaznoj liniji. To posvjedočuju mnogobrojna relevantna izdanja koja gotovo svakodnevno niču posvuda u svijetu. Riječ je, naime, o narodu koji je, prema navodima znamenitog rimskog povjesničara Tita Livija, bio tako moćan da se glas o njemu širio kopnom i morem duž Italije od Alpa do Mesinskog tjesnaca (Liv. 1,2,5: ... tanta opibus Etruria erat ut iam non terras solum sed mare etiamper totam Italiae longitudinem ab Alpibus adfretum Siculumfama nominis sui implesset..). Porastu zanimanja za Etruščane u znatnoj mjeri su pridonijele i brojne manifestacije posve ćene toj staroj italskoj populaciji, stručni i znanstveni skupovi, prigodni festivali, a nadasve mnoštvo zanimljivih izložbenih projekata. Upravo su oni vrlo dobro poslužili i u demltologiziranju Etruščana kao zagonetnog, nepoznatog naroda, na čemu se bez prave osnove i čvrstih argumenata ponekad nepotrebno inzistiralo.
Svojevrsni vrhunac takvih aktivnosti bio je 1985. godine, koja je u Italiji čak bila proglašena i "godinom Etruščana". Tada su u sklopu ranije pokrenutog "Projekta Etruščani", posvuda u zemlji, osobito u Toskani, zatim u Umbriji i Laciju, ali i u nekim drugim talijanskim pokrajinama, i to ne samo u onima koje su baštinile nekadašnji matični etruščanski teritorij, bile organizirane brojne raznovrsne tematske izložbe. Središnja takva manifestacija, izložba s nazivom "Civilizacija Etruščana", održana je
u Firenci, dok su zanimljive manje tematske izložbe otvorene u još nekim toskanskim središtima, Arezzu, Sieni, Cortoni, Volteri, Chiusiju i dr., ali i diljem Italije u Perugiji, Milanu, Mantovi i dr. One su javnosti približile gotovo sve važnije segmente etrušćanske civilizacije, koja je u naslijeđe ostavila duboke i vrlo teško dostižne tragove, ne samo na užem prostoru nekadašnje Etrurije, u središnjim područjima Apeninskog poluotoka, nego i na širim srednjoeuropskim i mediteranskim područjima do kojih je dopirao prepoznatljiv etruščanski kulturni utjecaj.

Preveo(la)
Marko Kovačić
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-98832-1-6
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2008
Broj stranica
560
Format
22 x 15 cm