40100114559

EUGEN VERBER - GLUMAC, PREVODILAC, JUDAISTA...

65,00 kn
58,50 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 58,50 kn
dostupno
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2014

O knjizi EUGEN VERBER - GLUMAC, PREVODILAC, JUDAISTA...

Monografija o najvećem poznavaocu biblijske literature i istorije jevrejskog naroda na našim prostorima i vrsnom prevodiocu sa međunarodnim ugledom sa hebrejskog, jidiša, aramejskog, nemačkog, mađarskog i drugih jezika. 

Proslavio se prevodima knjiga Talmud, Kumranski rukopisi iz pećina kraj Mrtvog mora, Kršćanstvo prije Krista, Kabala i njena simbolika, Sarajevska hagada, Biblijske priče, Uvod u jevrejsku veru, Jevrejske narodne bajke, Dibuk i književnih dela: Sedam kćeri bez miraza, Mravinjak, Mađioničar iz Lublina, Starinska priča i drugim. 

Kao glumac zahvaljujući odličnom poznavanju nemačkog jezika odigao je najčešće likove nemačkih oficira u domaćim filmovima i TV serijama. Glumačku karijeru počeo je u pozorištima od Novog Sada, Sarajeva, Banja Luke do Niša i Beograda. U Beogradu je bio član Beogradskog dramskog pozorišta. 

U knjizi su obrađene sledeće teme: Jevreji na Balkanu, Književnost na jidišu, ladinu i hebrejskom jeziku, Zlatno pravilo u jevrejstvu, Od Satana do Sotone i Šejtana, San u jevrejskom predanju, Knjige Makabejaca, Sudbina i akcija u jevrejstvu, Jevrejska religija i mistika, Marginalije uz Daničićev prevod Starog zaveta…

Svoja sećanja na Eugena Verbera između ostalih rekli su: David Albahari, Filip David, Puriša Đorđević, Branko Lustig, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Milan Mihailović Caci, Dejan Čavić, Jovan Ćirilov, Ratko Adamović, Renata Ulmanski, Aleksandar Tišma. 

U knjizi se nalazi spisak svih pozorišnih, radio,TV i filmskih uloga Eugena Verbera.

Monografija „Eugen Verber, glumac, prevodilac, judaista...“ ilustrovana je sa sto autentičnih fotografija koje prate karijeru ove zanimljive ličnosti čiji su život i delo u mnogočemu poučni i inspirativni.

Knjiga je štampana na kunsdruk papiru sa bogatim biografskim i bibliografskim podacima.

Recenzent književnik Filip David

Uvez
meki
Godina izdanja
2014
Broj stranica
308
Format
23

Najprodavanije iz kategorije

-10%SVJETIONIKAntikvarijat
27,00 kn30,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:27,00 kn
-10%FILOZOFIJA REPUBLIKE PEŠČENICEAntikvarijat
36,00 kn40,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:36,00 kn
-10%STRAH U ULICI LIPAAntikvarijat
36,00 kn40,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:36,00 kn
-10%CELESTINSKO PROROČANSTVO - PustolovinaAntikvarijat
72,00 kn80,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:72,00 kn