Prikaži više Prikaži manje

158929

FAKTOLOGIJA - deset razloga zašto pogrešno vidimo svijet i zašto je mnogo bolje nego što mislimo

129,00 kn
116,10 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 116,10 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-52-0151-9
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2020

O knjizi FAKTOLOGIJA - deset razloga zašto pogrešno vidimo svijet i zašto je mnogo bolje nego što mislimo

Kada nam netko postavi jednostavna pitanja o globalnim trendovima: koliki postotak svjetskog stanovništva živi u siromaštvu, zašto se broj ljudi u svijetu povećava, koliko djevojčica završava osnovnu školu, sustavno biramo pogrešne odgovore. Toliko pogrešne da će čimpanza, koja odgovore bira nasumice, uvijek bolje pogoditi od učitelja, novinara, dobitnika Nobelove nagrade ili investicijskog bankara.

Hans Rosling, vrsni švedski liječnik i statističar, uz pomoć Anne Rosling Rönlund i Ole Roslinga u Faktologiji predstavlja novo radikalno objašnjenje zašto se to događa i otkriva deset instinkata koji iskrivljuju našu perspektivu – od naše sklonosti da dijelimo svijet u dvije kategorije (obično na „nas“ i „njih“) preko načina na koji konzumiramo sadržaje koje nam serviraju mediji (a koji potiču naš strah) do toga kako percipiramo napredak (pri čemu vjerujemo da se većina stvari pogoršava). Naš je problem što smo zapravo nesvjesni svoga neznanja i što predrasude koje nosimo duboko u sebi utječu čak i na naša nagađanja.

Ipak, unatoč svim svojim manama, svijet je mnogo bolji nego što mi to mislimo. No kada lošim vijestima dopustimo da poprime divovske razmjere umjesto da uvažimo sliku svijeta utemeljenu na činjenicama, ne možemo se više fokusirati na stvari koje uistinu predstavljaju najveću prijetnju. Ova nadahnjujuća knjiga, neizostavan i važan priručnik s mnoštvom anegdota i potresnih priča, otvorit će vam oči i zauvijek promijeniti način na koji promatrate svijet.

Preveo(la)
Nikolina Dadić
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-52-0151-9
Uvez
meki
Godina izdanja
2020
Broj stranica
374
Format
20 x 15 cm