Prikaži više Prikaži manje

12814

GRAĐANI KAO PARTNERI

90,00 kn | 11,95
81,00 kn | 10,75
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 72,00 kn | 9,56 
dostupno
ISBN ISBN: 953-99592-0-9
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2004

O knjizi GRAĐANI KAO PARTNERI

U svim se zemljama pojavljuju novi oblici predstavljanja i sudjelovanja javnosti. Takav napredak omogućio je veće mogućnosti sudjelovanja građana u javnom kreiranju provedbene politike, unutar općeg okvira predstavničke demokracije u kojoj parlamenti i dalje igraju glavnu ulogu. Građani sve više zahtijevaju veću transparentnost i odgovornost svojih vlada, kao i veće sudjelovanje javnosti u razradi provedbeno-političkih smjernica koje utječu na njihove živote. Obrazovani i dobro obaviješteni građani očekuju od vlade da uvažava njihovo mišljenje i poznavanje situacije pri donošenju odluka. Vlada može ispuniti njihova očekivanja i unaprijediti provedbu političkih smjernica angažirajući ih pri kreiranju političkih mjera.
Ovo se izvješće temelji na opsežnim istraživanjima i studijama slučajeva iz zemalja članica OECD-a provedenih tijekom protekle dvije godine. Ono pruža jedinstveni izvor usporedivih podataka o usvojenim mjerama za jačanje pristupa građana informacijama, podizanje razine konzultiranja i poticanje njihovog aktivnog sudjelovanja u kreiranju provedbene politike u zemljama članicama OECD-a. Izvješće nudi cjeloviti okvir koji preispituje široku paletu iskustava zemalja, otkriva primjere dobre prakse i ističe inovativne pristupe.
Svakodnevno se postavljaju pitanja o ulozi "civilnog društva", posebno u svjetlu događaja u Seattle-u i onih koji su uslijedili, od kojih se posljednji zbio na skupu u Genoa-i. Ovo je izvješće pravovremeno. Tema je vrlo bitna. Dugo ćemo se baviti njome, posebice zbog stalnog razvoja informatičkih i komunikacijskih tehnologija koje su olakšale koordinaciju djelovanja nevladinih organizacija (NVO) i drugih ustanova. Nadam se da će ovo izvješće pridonijeti razjašnjavanju važnih problema i dati podršku autorima provedbene politike, kako u OECD-u, tako i u državama nečlanicama, što je dio naših napora kojima promičemo dobru javnu upravu.

Preveo(la)
Janka Doranić
Nakladnik/ci
ISBN
953-99592-0-9
Uvez
meki
Godina izdanja
2004
Broj stranica
302
Format
23,5 x 15 cm