Prikaži više Prikaži manje

21827

HRVATSKA - sadašnjost, prošlost, budućnost

17,25 | 130,00 kn
15,53 | 117,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,80  | 104,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-6308-62-0
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2007

O knjizi HRVATSKA - sadašnjost, prošlost, budućnost

Hrvatska ne mora biti siromašna, a može biti ne samo uspješna, nego i ući u krug najuglednijih zemalja svijeta - dokazuje u ovoj knjizi Nikola Frankopan, povjesničar i biznismen rođen, odrastao i obrazovan u Engleskoj, koji želi uspjeti u zemlji iz koje je potekao, Hrvatskoj. Kao poduzetnik uspješno je realizirao obnovu prvog hrvatskog nebodera na početku Ilice u Zagrebu, s namjerom da na simboličan način označi put kojim bi mogla krenuti i Hrvatska. Dokažimo onima koji sumnjaju u hrvatski prosperitet da nemaju pravo, postignimo ono što je Hrvatska zaslužila, oslobodimo se osrednjosti i krenimo prema vrhu - neka su od autorovih polazišta koja se u knjizi argumentiraju sa strašću i kompetencijom.


KRATKI OPIS
U prvom se poglavlju, o sadašnjosti, govori o jedinstvu, želji za uspjehom, umijeću politike, inventivnosti i reformama te o odnosu Hrvatske i Europe.
U drugom poglavlju, o hrvatskoj prošlosti, riječ je o komunizmu, Balkanu, odnosu nacionalizma i patriotizma, različitosti i toleranciji, Tuđmanu i njegovu naslijeđu, istini o međunarodnoj zajednici, hrvatskim ratnim herojima i Domovinskom ratu te o posljedicama Drugog svjetskog rata.
U trećem poglavlju, o budućnosti, autor je zaokupljen hrvatskim perspektivama, a glavna mu je tema, uz jadranski turizam, odgovor na pitanje kako prazna obećanja i nerealne nade zamijeniti realnim projekcijama i kreativnim povjerenjem.
Frankopanova Hrvatska nije Hrvatska koja zdvaja i muči se da preživi, nego je Hrvatska svjesna svojih velikih mogućnosti i odlučna da sebi i svijetu pokaže da može biti zemlja u kojoj se dobro živi. Da djelo Croatia rediviva (Uskrsnula Hrvatska) već nije napisano, to bi bio najtočniji naslov Frankopanovih izazovnih, mladenačkim žarom nabijenih spisa.
Nikola Doimi de Frankopan rođen je 18. 12. 1975. u hrvatskoj patricijskoj obitelji u Londonu. Pohađao je srednju školu u Etonu, a na Sveučilištu u Oxfordu završio je studij povijesti. Magistrirao je u Cambridgu, a doktorirao na Gregorijani u Rimu, radnjama iz srednjovjekovne hrvatske povijesti. Kao veslač je za Britaniju 1994. osvojio dvije zlatne medalje na europskom prvenstvu. Bavi se poduzetništvom. Pripada obitelji koja, kako je uvjerena, potječe od krčkoga kneza Dujma (Doimi), osnivača obitelji Frankopan.

Nakladnik/ci
ISBN
978-953-6308-62-0
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2007
Broj stranica
146
Format
21 x 15 cm