40100022095

HRVATSKI ŠKOLSKI PRAVOPIS

6,64 | 50,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-0-40026-9
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2008

O knjizi HRVATSKI ŠKOLSKI PRAVOPIS

Hrvatski školski pravopis prvi je hrvatski pravopisni priručnik usklađen sa zaključcima Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika.

„U Hrvatskome školskom pravopisu provedeno je temeljno načelo svakoga dobrog pravopisa – stabilnost pravopisne norme.
Skladnom mjerom između jezikoslovne egzaktnosti i uporabne pragmatičnosti autori su usustavili pregledan i dosljedan, sažet i jednostavan priručnik koji na dostupan, i znanstveno utemeljen način razrješuje brojne i dugotrajne hrvatske pravopisne prijepore. Pravopisno je nazivlje usavršeno, usustavljeno i usklađeno s tradicijom hrvatskoga jezikoslovnog nazivlja i sa suvremenim znanstvenim spoznajama. Pravopisna su pravila sažeta, pregledna i potpuna, jasna, jednostavno i razumljivo formulirana, a broj iznimaka i dvojnosti sveden je na najmanju mjeru.
Postavljen je dosljedan kriterij usustavljivanja pravopisnoga rječnika: rječnik obuhvaća onaj dio rječničkog blaga u kojemu je očita pravopisno upitna problematika, uz usmjerenost na uporabno učestale riječi. Tek je potreba objašnjenja utemeljenosti pojedinih postavki pravopisne norme navodila autore pravopisa da katkad uđu i u područje gramatičke problematike.
Pravopis je funkcionalno i didaktički oblikovan priručnik koji opsegom i načinom iznošenja pravopisnih sadržaja odgovara temeljnoj namjeni – školskoj uporabi u učenju hrvatskoga jezika. Dosljedna egzaktnost, sažetost i uporabna pristupačnost čine ovaj pravopisni priručnik iznimno prihvatljivim za sve korisnike...

ISBN
978-953-0-40026-9
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2008
Broj stranica
163
Format
24x17 cm

Od istog autora

HRVATSKI PRAVOPISAntikvarijat
2,65  | 20,00 kn
CRVENA MAGLAAntikvarijat
3,98  | 30,00 kn