181899
ISHRANA BILJA U HORTIKULTURI, KRAJOBRAZU I KVALITETI HRANE
30,00
€
dostupno
O knjizi ISHRANA BILJA U HORTIKULTURI, KRAJOBRAZU I KVALITETI HRANE
Sveučilišni udžbenik Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane u cijelosti je izvorno djelo koje se temelji na dugogodišnjem iskustvu autora u nastavnom i znanstveno-istraživačkom radu kao i na promišljenom odabiru suvremenih spoznaja iz referentne domaće i svjetske literature vezane za agronomiju, nutricionizam, biokemiju i biomedicinu.
Značaj ovog sveučilišnog udžbenika proizlazi iz multidisciplinarnog pristupa problematici ishrane bilja kroz sistematiziran prikaz složenog odnosa biljke i medija za rast s naglaskom na tlo, te fokusa na, u dosadašnjoj literaturi, marginaliziranu ishranu hortikulturnih vrsta s implikacijom na krajobraz i kvalitetu hrane, a u konačnici i na zdravlje tla, biljaka i ljudi. Dodatno, u udžbeniku se povezuje ishrana bilja i otpornost biljaka na štetne organizme.
Zbog temeljnih principa ishrane bilja koji obuhvaćaju čimbenike pristupačnosti hraniva za biljku, dolazak hraniva do korijena, ulazak i kretanje kroz biljku, načela planiranja ishrane biogenim makroelementima i mikroelementima, osnovne informacije o njihovom statusu u tlu i funkcijama u biljci kao i utjecaju biogenih elemenata na zdravlje ljudi, udžbenik je namijenjen studentima studijskih programa svih razina (prijediplomskih, diplomskih i poslijediplomskih doktorskih studija) vezanih za hortikulturu, krajobraznu arhitekturu, agroekologiju i fitomedicinu. Dodatno, udžbenik je prikladan i za sve srodne studije agronomije vezane za gospodarski važne ratarske kulture, industrijsko i krmno bilje kao i studije šumarstva na Sveučilištu u Zagrebu te drugim sveučilištima i veleučilištima u Republici Hrvatskoj i regiji u okviru biotehničkih i biomedicinskih znanosti. Udžbenik će biti vrlo koristan doprinos edukaciji i popularizaciji optimizacije gnojidbe prvenstveno u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi koje su u dosadašnjim udžbenicima iz područja ishrane bilja bili uglavnom slabo zastupljeni.
Udžbenik se od sličnih djela na hrvatskom jeziku koji se bave ishranom bilja (pretežito ratarskih kultura te industrijskog i krmnog bilja) izdvaja po kompleksnom pristupu problematici ishrane hortikulturnih vrsta (voćaka, povrća, vinove loze, ukrasnog, aromatičnog i ljekovitog bilja) kao i principima primjene ishrane bilja u krajobraznoj arhitekturi. Važan naglasak dan je i ulozi ishrane bilja u očuvanju okoliša i učinku na nutritivnu vrijednost namirnica biljnog porijekla, a time i na zdravlje ljudske populacije.
Ovaj sveučilišni udžbenik omogućuje samostalno studiranje pojedine cjeline jer opsegom i sadržajem daje sveobuhvatan pristup problematici ishrane bilja s naglaskom na primjenu u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi. Stilski, terminološki i jezično pogodan je i prihvatljiv kako za studente tako i za proizvođače i potrošače hrane. Iscrpno se bavi problematikom ishrane bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane, pri čemu je veliki naglasak stavljen na praktičnu primjenu stečenih znanja u budućem radu studenata u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi. Osim važnosti za studente i stručnjake, udžbenik može biti koristan i za djelatnike koji rade u državnim tijelima u savjetovanju, legislativi, kontroli namirnica te promicanju zdravog načina življenja.
Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-0-31150-3
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2025
Broj stranica
568
Format
28 x 15 cm