Prikaži više Prikaži manje
69903

IZABRANE PJESME

95,00 kn
85,50 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-56050-1-0
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2011

Opis - IZABRANE PJESME

AL BERTOVO DOKIDANJE STRAHA PISANJEM Krajem sedamdesetih godina zadesila je portugalsko suvremeno pjesništvo jedna vrlo originalna pjesnička pojava – Al Berto, pravim imenom Alberto Raposo Pidwell Tavares. Rođen je u Coimbri 1948. i umro prerano od bolesti u Lisabonu 1997. Pohađao je Školu za primijenjenu umjetnost António Arroio, a zatim studirao likovne umjetnosti i u Bruxellesu. Objavio je desetke zbirki poezije, koje je sabrao u knjizi pod naslovom: Strah. Godine 1991. dobio je nagradu portugalskog Pen Kluba za poeziju.

Na portugalskoj se književnoj sceni prvi put pojavljuje s lirskom prozom U potrazi za vjetrom u kolovoškom vrtu (À Procura do Vento num Jardim d’Agosto, 1977) neposredno nakon Revolucije karanfila, 1974, koja je označila prekid višedesetljetne zatvorenosti, konzervatizma i represije Salazarove diktature. Ta nagla bačenost u slobodu imala je za Portugal dakako pozitivne posljedice, izvjesnu euforiju, slobodu izražavanja na svim područjima, posebice u umjetnosti, međutim, ubrzo se pokazalo da zemlja koja je godinama učmalo tavorila na rubu jednog oceana ne zna kako se živi u slobodi. Gubitak orijentacije na moralnom, pa i političkom planu, doveo je zemlju gotovo u stanje bezvlađa, političkih razmirica, pada moralnih vrijednosti. Procvjetala je prostitucija, kriminal, droga.

Književnost također više ne odražava spokoj tradicionalnih vrijednosti i folklorizma. Javljaju se nova književna djela puna nasilja, seksualnosti, droge i kaosa. Dovoljno je sjetiti se samo Joséa Amara Dionísia, jednog od najvećih portugalskih marginalnih pisaca, koji opisuje tadašnju portugalsku stvaranost kao „medvjeda preokrenute gubice koji se šapama hvata za šupljinu“. Ili Fernanda Cabrala Martinsa u čijim prozama možemo iščitati nijeme začudne slike postrevolucionarnog kaosa u Portugalu, „na tom jedinom mjestu na svijetu s kojeg se vidi zaobljeno lice Zemlje“. Kao i mnogih drugih pisaca, uostalom, koji se osvrću na taj turbulentni period što je potrajao čak i desetak godina nakon revolucije.

Uz razne utjecaje koji su iz vanjskog svijeta nahrupili u Portugal, to je razdoblje obilježeno i idejama bitničke generacije šezdesetih, kao i onim tadašnjim slobodnjačkim klišejom: „sex, drugs and rock’n'roll“, koji je još samo dodatno raspirio luzitansko postrevolucionarno ludilo. U poeziji ne postoje homogeni pokreti, ali mogu se izdvojiti dvije tendencije. S jedne strane izvjesni novi realizam u poeziji, odnosno narativnost (ako se to može pripisati poetskom izrazu), vrlo očita, recimo, u djelu João Miguela Fernandesa Jorgea, čije su pjesme zapravo pričice o svakodnevnim banalnim i besmislenim stvarima, a s druge strane jedan gotovo neo-romantizam, povratak lirike i subjektivnih, velikih tema ljubavi, smrti, prolaznosti vremena.

Sve te tendencije kulturnog miljea, kao i „narativnost“ i liričnost u portugalskoj poeziji toga perioda, prisutni su i u Al Bertovu djelu. Pjesme iz njegove prve faze često se ukalupljuju u „underground“ književnost, pa i u „queer“ književnost, zbog očitih utjecaja Geneta i Burroughsa. No kod Al Berta su prisutni i mnogi drugi utjecaji – on je pravo vrelo intertekstualnosti. Osim  utjecaja portugalskih pjesnika Camõesa, Cesária Verde, Pessoe (odnosno Álvara de Camposa), te stranih pjesnika kao što su Baudelaire, Rimbaud, itd, u njegovoj je poeziji jak i utjecaj glazbe, posebice lirizam Velvet Undergrounda, nihilizam grupe Joy Division, apokaliptičnost The Doorsa, te utjecaji pjevača kao što su Nick Cave, Bob Dylan, David Bowie. Naravno, tu je i neizbježan utjecaj fotografije i slikarstva, čak je cijela jedna zbirka, Tajni život slika, posvećena poznatim slikarima i njihovim djelima. A i inače, njegove su pjesme dobrim dijelom puko nizanje slika u onom tipičnom albertovskom frenetičnom ritmu zbog čega djeluju kao kakav film isprekidanih sekvenci. Osim isprepletanja raznih medija, kod Al Berta primjećujemo i miješanje mnogih književnih tendencija: underground književnost, neoromantizam, svojevrsni neoegzistencijalizam, postnadrealizam, sve to u jednom loncu, onom postmodernističkom, dakako. S pridruženim deziluzijama, odnosno strahom pred njima: „strah me je otvoriti oči i vidjeti da ruže nisu ondje gdje sam ih sanjao“.

Već u njegovoj ranoj fazi stvaralaštva, koje je obilježeno vrtoglavim jurnjavama po europskim urbanih sredinama, noćnim ambijentima, seksualnim i toksičnim prekoračenjima, prisutna je i postupna fragmentacija lirskoga ja. Poput Pessoe, Al Berto navlači maske i gubi/traži svoj identitet: „prerušavam se u tisuće maski i nisam nitko“. Ali za razliku od Pessoe, kod Al Berta je uvijek prisutno i drugo tijelo, izravno obraćanje u drugom licu. To drugo tijelo izvor je žudnje, ali i straha. Strah je osnovni motiv Al Bertove poezije i glavni pokretač lirskog subjekta. Strah od gubitka svog identiteta, strah od gubitka drugog tijela, strah od vremena koje prolazi. Strah je taj koji ga tjera u bijeg.

Kasnije faze Al Bertove poezije sve više poprimaju ispovjedne tonove. Pjesme u prozi na početku njegova stvaralaštva ustupaju mjesto lirskim, melankoličnim pjesmama, poetici samoće i boli. Napuštaju se velika europska urbana središta, lirski subjekt sada sjedi u malom, provincijalnom Lisabonu. More je ponovo prisutno, kao sveprisutna voda, „vodena zemlja“ u kojoj se pjesnik našao zabunom. U portugalskoj su književnosti inače pojmovi vezani za pomorski život konstanta, a voda je sveprisutni element, ona se udiše kao zrak, a likovi i na kopnu plove, plutaju, ukrcavaju se i iskrcavaju. Sve je to, naravno, metafora golemog oceana na čijem rubu Portugal oscilira.

Zadnja Al Bertova zbirka, Gorući vrt (Horto de Incêndio), objavljena iste godine kad je pjesnik umro, zapravo je pjesnička oporuka i ispovijed pred bliskom smrću. Bolest i smrt česte su Al Bertove teme, kao i starenje, odnosno strah od starenja, narcisoidna opsjednutost zrcalima i vremenom. Razračunavajući se s tim vječnim temama, Al Berto postavlja mnoga pitanja, ali na njih ne odgovara. Međutim, ipak pronalazi jedan izlaz – pisanje:

„pa ipak ja znam uspijem li napisati

jedan stih svake noći makar jedan stih

bit će dovoljan da odloži bijeli beskraj smrti“

(Tanja Tarbuk)

Autor/i
Preveo(la)
Tanja Tarbuk
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-56050-1-0
Uvez
meki
Godina izdanja
2011
Broj stranica
113
Format
20 x 15 cm

Najprodavanije iz kategorije

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.