Prikaži više Prikaži manje

24954

JANKO POLIĆ KAMOV

120,00 kn
108,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-6956-18-0
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2007

O knjizi JANKO POLIĆ KAMOV

Prvi schnell portret Vladimira Čerine (Split 9. svibnja 1891. - Šibenik 29. veljače 1932.) nalazimo na kraju Hrvatske mlade lirike, a zabilježilo ga je pero Ljube Wiesnera u doba kad je završavao svoju Mladu hrvatsku liriku.
Vidio ga je kroz već zamagljene ratne okulare 1914. godine, neposredno uoči početka Prvoga svjetskog rata koji će promijeniti toliko stvari pa i percepciju lika i djela jednog od nestrpljivih koji su prezirali sadašnjost, zbog jednog ne baš uvijek shvatljiva razloga. Wiesnerovo pero zabilježilo je sljedeće:
„VLADIMIR ČERINA. Na slog hrvatske trikolore položene su boje Splita, u kom se rodio. Ludi ga je val Revolucije gonio po Jugoslaviji i nesmirenim vihorom nošen bi po svim gradovima sjutrašnjeg čovječanstva. Tromjesečno je mijenjao obitavališta, mjesečno stanove, jer cinične gazdarice ne mogahu da zavole listove koje bi od vremena do vremena izdavao kao Vihor, Vihor i – Vihor! Ipak je u duši ostao pasatistom, ali to publika ne smije da sazna.“
Čerina je za razliku od većine mladih pisaca, pukih siromaha, bio dijete imućne splitske obitelji... Školovao se neredovito u Splitu, Zagrebu i Rijeci. Jugofilski i antiaustrijski orijentiran, poslije Sarajevskog atentata namah bježi u Italiju. U izbjeglištvu je proboravio pet godina, a kada se 1919. vraća u svoj ostvareni san – Jugoslaviju posve je živčano rastrojen i u nekoliko navrata, slijedeći čin Ulderika Donadinija, pokušava se ubiti, ali ga uvijek spašavaju i najzad šalju u duševnu bolnicu 1922. godine. Tako da u ludnici u Šibeniku 29. veljače 1932. umire. Od novih naraštaja neprepoznat, a od starijih nepravedno zaboravljen.
Pjesnik mala opusa i autor vrlo poticajne studije o netom umrlom Janku Poliću Kamovu (Rijeka 1913.) fascinirao je svoje literarne vršnjake i svi oni koji su na bilo koji način kritizirali vladavinu bana Cuvaja crpili su poticaj i snagu iz Čerininih tekstova tiskanih u Vihoru crpili su poticaje i snagu opiranja, jer je, ne bez razloga, smatran liderom jugoslavenski orijentirane omladine. Pomalo neočekivano Čerina je fascinirao mladog Krležu s kojim je kao repetent pohađao isti sedmi razred gornjogradske gimnazije 1907. godine. Za života je tiskao zbirku pjesama Raspeća (Split 1912), već spomenutu studiju o Janku Poliću Kamovu te knjigu feljtona Beograd bez maske (Split 1912.).
Da ga je Krleža cijenio, pa i volio, iako je mnoge njegove koncepcije negirao i odbacivao vidljivo je na mnogim stranicama Krležina opusa, a posebice u odbijanju vidovdanske koncepcije Jugoslavije. Stoga nije nimalo neobično da je Krleža 1964. među svojim „papirima“ našao u rukopisu Čerininu zbirku pjesama Osama, koju je iste godine u Forumu tiskao Ivo Frangeš.
Krleža ga je perceptirao kao uzbuđenog Mediteranca, Vihor je tumačio kao „posljedicu afekta“, a njegovu je retoriku obilježio kao „pomalo suludu“. Bolest koja se na takve načine očitovala jamačno je bila shizofrenija, teška za okolinu ali ne i za polet njegovih tekstova i sumornost lirskog subjekta s kojim suočava čitatelja u svojim, na nekim mjestima i nerazjašnjivim stihovima.
Poezija Čerine nije dovoljno profilirana, ali onakva rastrgana i fragmentarna jasno nastavlja liniju nezaobilaznih rebelski impostiranih pjesnika egzistencijalnog i društvenog nezadovoljstva poput Kranjčevića i Janka Polića Kamova, a u nekim poetološkim modulacijama na „tamnog i nadrealnog Ujevića“. Sve to kazuje da se od njega moglo više uzeti u obzir no što je on svjesno davao.
Čerinino djelo nije nikada bilo osobito snažno i inovantno, ali je za naraštaj hrvatskih i jugoslavenskih pjesnika i političara prve dvije decenije bilo poticajno, iako je vodilo i na stranputice.
Branimir Donat

Nakladnik/ci
DAF
ISBN
978-953-6956-18-0
Uvez
meki
Godina izdanja
2007
Broj stranica
234
Format
21 x 15 cm

Najprodavanije iz kategorije

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.