Prikaži više Prikaži manje

168187

KAPITALIZAM ZA SVE DIONIKE

48,08 | 362,25 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789532464887
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2022

O knjizi KAPITALIZAM ZA SVE DIONIKE

U ovoj knjizi autor zagovara stav da ne možemo nastaviti s ekonomskim sustavom koji pokreću sebične vrednote, kao što je kratkoročno maksmiziranje dobiti, izbjegavanje poreza i propisa, ili eksternalizacija ekološke štete. Umjesto toga, nužno nam je društvo, gospodarstvo i međunarodna zajednica osmišljena na način da skrbi o svim ljudima i čitavom planetu. U onome što slijedi, pokazuje kako se takav sustav može izgraditi i zbog čega je nužno da to učinimo sada. I. dio (od prvog do četvrtog poglavlja) pruža pregled ekonomske povijesti svijeta od 1945. godine, kako na Zapadu tako i u Aziji. Istražuje najvažnija postignuća i manjkavosti ekonomskog sustava u kojem živimo, uključujući i intenzivni ekonomski rast te nejednakost, eroziju okoliša i dugove koji se stavljaju na teret budućim naraštajima. Također nastoji uvidjeti u kakvoj su to vezi društveni trendovi, kao što je pojačana politička polarizacija, sa stanjem ekonomije i sustavom vladanja. II. dio (od petog do sedmog poglavlja) ulazi dublje u materiju u potrazi za mogućim uzrocima i posljedicama problema i napretka naših gospodarstava. Ovaj dio knjige bavi se ulogom koju igra tehnološka inovacija, globalizacija i trgovina te upotreba prirodnih izvora. III. dio (poglavlja od osam do jedanaest) bavi se mogućim promjenama našeg globalnog ekonomskog sustava, definicijom kapitalizma za dionike i pokazuje što taj pojam može značiti u praksi za poduzeća, države, međunarodne organizacije i civilno društvo.

Profesor Klaus Schwab osnivač je i izvršni rukovoditelj Svjetskog gospodarskog foruma. Godine 1971. objavio je svoje prvo djelo, Moderni menadžment poduzeća u strojarstvu. U ovoj knjizi tvrdi da bi jedno poduzeće trebalo služiti ne samo dioničarima, nego i svim dionicima kako bi se postigao dugoročni rast i napredak. Kako bi promovirao koncepciju dionika, osnovao je Svjetski gospodarski forum te iste godine. Od izdavanja svoje prve knjige, Schwab je potpisao autorstvo ili suautorstvo nad različitim knjigama i izvješćima, uključujući i Globalno izvješće o konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma, koje izlazi svake godine (od 1979. do danas), Četvrta industrijska revolucija (2015), svjetski bestseler preveden na 40 jezika, Oblikovanje budućnosti Četvrte industrijske revolucije (2018., s Nicholasom Davisom) i COVID-19: veliko resetiranje (2020, s Thierryjem Malleretom). Pored toga što vodi Svjetski gospodarski forum, Schwab je također osnovao Zakladu Schwab za socijalno poduzetništvo, zajedno sa svojom suprugom Hilde (1998), Forum mladih globalnih vođa (2006) i Zajednicu oblikovatelja globalne ekonomije (2011). Profesor Schwab doktorirao je i magistrirao na ekonomici (Sveučilište Fribourg) te na strojarstvu (Švicarski savezni institut za tehnologiju), a usto je stekao i magisterij iz javne uprave (MPA) u Školi javne uprave Kennedy na Sveučilištu Harvard. Godine 1972. postao je profesor na Sveučilištu u Ženevi, na kojem danas ima počasno mjesto.

Peter Vanham voditelj je Službe za odnose s javnošću predsjedatelja i Međunarodnog vijeća za medije Svjetskog gospodarskog foruma. Prethodno je vodio američke odnose s javnošću za Forum iz New Yorka te je radio kao novinar u Philadelphiji, Londonu, Zürichu i Berlinu. Vanham je autor knjige Prije nego što sam postao izvršni direktor (2016) o životnim i poslovnim poukama CEO-a.

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
9789532464887
Uvez
meki
Godina izdanja
2022
Broj stranica
289
Format
23 x 15 cm

Od istog autora

-10%THE FOURTH INDUSTRIAL REVOLUTION
17,32  | 130,53 kn19,24  | 145,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:15,40  | 116,00 kn
nije dostupno