Prikaži više Prikaži manje
150617

KARL MARX - Zbornik radova povodom dvjestote obljetnice rođenja

200,00 kn
180,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789538139147
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2018

O knjizi - KARL MARX - Zbornik radova povodom dvjestote obljetnice rođenja

Zbornik radova povodom dvjestote obljetnice rođenja Karla Marxa, u kojem su zastupljeni autori/ice: Rade Kalanj, Lino Veljak, Žarko Paić, Katarina Peović Vuković, Marko Kos, Ankica Čakardić, Petra Kurtović, Željko Pavić, Ivan Markešić, Gracijano Kalebić, Damir Hršak, Matko Meštrović, Maroje Višić, Heda Festini, Antonio Grgić i Goran Sunajko.

Filozofija jednog od najznačajnijih mislilaca u povijesti – Karla Marxa, nije filozofija jedne nacije, države ili partije – ona je filozofija čovjeka i njegova svijeta. Uzdižući se ponad svakog partikularizma, ona vrijedi na svim razinama mišljenja koje se opire čovjekovu podvrgavanju zakonitostima kapitalizma i vrijednostima koje on proizvodi, dovodeći čovjeka u vlastito otuđenje. Stoga pristajati uz Marxa danas nije nikakvo ideološko nagnuće, nego odabir jedne misli koja nastoji čovjeku pružiti autentičan i dostojan život, narušen ne samo kapitalističkom paradigmom nego i svim onim komunističkim režimima koji su se nelegitimno pozivali na Marxa, negirajući samu njegovu misao.

Marxova snaga i danas počiva na ustrajnoj vjeri u humanističke ideale i samo ako nismo spremni od njih odustati i kapitulirati pred hegemonijskim svjetonazorima, ovaj zbornik ima smisla. S mišljenjem Marxa danas, ne ostajemo samo na idealima, nego na praktičnoj mogućnosti promjene svijeta u kojem bi čovjek uvijek iznova bio na prvome mjestu.

Povodom 200 godina Karla Marxa

U povijesti filozofije ne postoji mislilac koji je istodobno tako ispravno i tako pogrešno shvaćen kao što je to slučaj s Karlom Marxom. Prije 200 godina, 5. svibnja 1818. u pruskom je Trieru zabilježeno rođenje jednog od najznačajnijih mislilaca u povijesti. Mislilac tisućljeća, prema nekim proglasima, ubrzo je prestao biti samo njemačkim, pronalazeći se u mišljenju svijeta koji je postao njegov predmet. Za razliku od Wagnerova stava prema kojem “biti njemačkim znači raditi neku stvar radi nje same”, što je Adorno kasnije nazvao “vrhuncem njemačkoga kolektivnog narcizma”, Marx je radio stvar radi nje same, no ona nije bila samo njemačka, ona je postala svijet i borba za čovjekov slobodni položaj u njemu.

Marxova misao, tako, nije filozofija jedne nacije, države ili partije, ona je filozofija čovjeka i njegova svijeta, onkraj svih zadanih društvenih određenja i usprkos njima. Iz tog je razloga svaki politički režim koji je nastojao Marxa učiniti nacionalnim, državnim ili partijskim izvršio bezočnu prevaru, negaciju Marxa u njegovoj biti, kao što su to učinili i oni koji su u Marxu vidjeli ljevičarsku ideologiju umjesto vrijednosti ljudskih prava za koje se on bori, upravo nasuprot njima. Razlog je to zbog kojeg smo odlučili objaviti knjigu koja će danas nastojati ukazati na trajnu važnost i vrijednost njegove misli koja kao nepomirljiva i progresivna revolucionarna svijest probija u svijet uvijek kad on okreće leđa čovjeku.

U knjizi su tako zastupljeni različiti prilozi nastali u namjeri prikazivanja važnosti goleme i široke Marxove misli u pojedinim njezinim segmentima, od ekonomije, politike, religije, tehnike, feminizma, ideologije, umjetnosti, rada i otuđenja. Svi su oni na osobit i različit način, e pluribus unum, dokazali prisutnost Marxove misli danas kad se ona, nažalost, suvremenoj kapitalističkoj i tehnokratskoj svijesti čini samo romantiziranom tlapnjom minulih vremena. No, stvarnost je drukčija jer čovjek nikad kao danas nije bio toliko izložen kapitalističkom sustavu i, što je još pogubnije, njegovu pogledu na svijet, pa se i Marx sam često nameće kao izlaz, ne samo kao ekonomija nego upravo kao pogled na svijet. Imajući na umu da su ekonomski uvjeti i struktura ekonomije danas posve različiti od onih njegova doba, Marx je opisao, analizirao i izvršio i danas nenadmašenu kritiku kapitalističkog sustava i svega što iz njega proizlazi.

No, snaga Marxova humanizma i danas ostaje u središtu razumijevanja čovjeka i svijeta. Mogućnost mišljenja nekog novog i boljeg svijeta za Marxa nije ležala u pretpostavci čovjekove iskvarenosti jer bi u tom slučaju zamisao boljeg svijeta, komunizma kao “novog humanizma” logički bila proturječna te se zato Marxovo poslanje, koliko god sličnosti bilo, ne može izjednačiti s kršćanstvom koje za pretpostavku ima iskvarenog, otpalog čovjeka kojeg se na pravi put vraća u nekom prekosvjetovnom životu, uz naloge za ponašanje u sadašnjem. Marxov naum bio je “oslobađanje od okova” u ovom svijetu snagom vlastite prakse, pa se i suvremeno približavanje određenih kršćanskih strujanja koja kao “horizont bitka” vide svijet očituje upravo u približavanju Marxu.

Stoga se danas na 200. obljetnicu njegova rođenja nismo okupili (a ni ovaj zbornik ne objavljujemo) zato što je Marx bio u pravu jer bi time okupljanje bilo izlišno, nego upravo zato što je “pogriješio”. A pogriješio je u tome što je vjerovao u izvorni humanizam koji je empirija demantirala. Marxova snaga nije u onome u čemu je bio u pravu, nego u onome u čemu je pogriješio, u ustrajnoj vjeri u humanističke ideale. Samo ako nismo spremni odustati od ideala i kapitulirati pred kapitalističkim svjetonazorom, naše okupljanje ima smisla. Ako izgubimo ideale, nije gotovo samo s idealima, nego i sa svijetom i s nama samima. Ako odustanemo od Marxa, ne odustajemo samo od ideala, nego od stvarne mogućnosti za promjenom svijeta u kojem bi čovjek ponovo bio na prvom mjestu.
Goran Sunajko i Maroje Višić

Nakladnik/ci
ISBN
9789538139147
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2018
Broj stranica
311
Format
22 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.