40100132520

KRIŽEVAČKI ŠTATUTI - Vinsko-pajdaške regule, HIŽNI PROTOKOL po Križevačkim štatutima 1-2

33,18 | 249,99 kn
26,54 | 199,97 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 33,18  | 249,99 kn
dostupno
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2023

O knjizi KRIŽEVAČKI ŠTATUTI - Vinsko-pajdaške regule, HIŽNI PROTOKOL po Križevačkim štatutima 1-2

Najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule Križevački štatuti, koji uče kako se zabavljati u prijateljskom okruženju uz vino, pjesmu i zdravice po točno određenim pravilima, doživjele su dugo očekivano novo izdanje. Nastale u narodu, a zapisane u 19. stoljeću, regule su dosad tiskane više puta. Taj ključni spomenik hrvatske vinske kulture sada je objavljen uz blažu jezičnu redakturu i u suvremenom dizajnu, a izdanje je originalno i cjelovito, onako kako je zapisano prije više od stoljeća. Tako knjiga uz opise sadržaja Križevačkih štatuta po pajdaškim ulogama (stoloravnatela, oberfiškuša, fiškuša, kantušministera, govorača, barilonosca, vunbacitela) i uz ispis paragrafa po kojima se društvo zabavlja, donosi i obilje zdravica od kojih su najvažnije zdravica domovini, pajdaštvu i krasnome spolu.

Izdanje uz najsveobuhvatnije hrvatske vinsko-pajdaške regule Križevačke štatute donosi i ostale manje i slabije poznate: Koprivničke reguleVaraždinski furešKrapinski vandrčekTuropoljske štatuteZagrebačku puntarijuIvanečku smešanciju i Svetojansku lumpariju, kao i nadaleko poznati Veliki ritual o krščenju mošta koji se kao dodatak Križevačkih štatuta izvodi o običaja Martinja.

Novo cjelovito izdanje uz samu knjigu Štatuta, donosi i Hižni protokol i Pajdašku legitimaciju kao neizostavan dodatak regulama. U Protokol se upisuju svi važni događaji u obitelji ili pajdaštvu s opisima događaja: od svadbi, krštenja, karmina, rođendana, imendana, do proslava godišnjica braka, matura, diploma, obiteljskih proslava blagdana, ili u bilo kojoj prilici kada se nađe dobro društvo. Da bi netko bio primljen u pajdaštvo, najprije je u znak dobrodošlice morao ispiti bilikum, posudu u koju stane 0, 7 l vina. Tek ga je nakon toga hižni domaćin smio primiti u društvo i dati mu pajdašku legitimaciju.

Autor/i
Nakladnik/ci
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2023
Broj stranica
232
Format
24x17 + 22x30