KUŠAJ I SLUŠAJ DALMACIJU 2
O knjizi KUŠAJ I SLUŠAJ DALMACIJU 2
Pred koji mjesec nazvao me prijatelj okorjeli marendaš i, ne skrivajući zadovoljstvo netom završenom marendom, s oduševljenjem se raspričao o jednostavnom, no efektnom jelu od srdela, češnjaka, peršina i bijeloga vina. U receptu koji mi je priopćio kao gastronomsku blagovijest, prepoznao sam vlastiti recept "Srdela u petrusimulu", objavljen u knjižici "Kuhaj i slušaj Dalmaciju 1". Bio je to kompliment koji se samo poželjeti može. Jer, nemojmo si lagati, kada su kuharice i kuharski priručnici u pitanju, pa čak i ovaj skromni uradak poput mojega, onaj najznačajniji test ne polaže se pred kritikom, već u kuhinjama čitatelja. "Kušaj i slušaj Dalmaciju 1" zapanjujujće se dobro prodala u čak dva izdanja, prevodi se i na engleski, a na domaćem knjiškom tržištu, vele u Profilu, i dalje dobro ide. Glazba s bonus CD-a mjesecima se vrtjela čak i na programima radija, a sama kuharica bila je na popisu bestselera u istoimenom prilogu Jutarnjeg lista te na, vele referentnoj, rang-listi emisije Pola ure kulture. Ime pak "Kušaj i slušaj Dalmaciju" čak se našlo i u popularnom kvizu Milijunaš kao pitanje za „najbrži prst". No, svi bi ti pokazatelji bili nevažni da devedeset ponuđenih recepata nije nastavilo živjeti u kuhinjama. A nastavilo je. I to, ako je vjerovati porukama ili usmenim svjedočanstvima koja su došla do mene, i na rešoima u studentskim sobama, u skromnim kuhinjama mladih bračnih parova, ali - bogme - i kod bonkulovića opće prakse, marendaša iz kućne radinosti te restoratera.