Prikaži više Prikaži manje
163913

LJEVICA NAKON OPOVRGNUTE REVOLUCIJE

159,00 kn
143,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789532228830
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2020

Opis - LJEVICA NAKON OPOVRGNUTE REVOLUCIJE

Zbornik je od fundamentalne važnosti za razumijevanje naše epohe i razvojnih tendencija u budućnosti, i to kako sa stajališta socijalne filozofije i filozofije politike, tako i sa stajališta društvenih znanosti, te, posebice, interdisciplinarnih istraživanja. Valja naglasiti da je sedam od ukupno 14 radova napisano posebno za ovaj zbornik (tj. nisu ranije objavljivani ni u cjelini niti u dijelovima), te da su pojedini radovi prevedeni sa slovenskog ili engleskog izvornika. Polazište zbornika je konferencija „Mišljenje revolucije nakon izdane revolucije" održana 2012. u Zagrebu. U vrijeme te konferencije dominirao je duh optimizma, koji je u međuvremenu nadomješten novim događanjima i iskustvima, koji su bar donekle relativizirali utemeljenost optimističkih očekivanja ljevice. To je dovelo do nužnosti autorefleksije, a ovaj zbornik predstavlja upravo učinak uvida u potrebu propitivanja i preispitivanja vjere da globalna kriza nudi šansu za ljevicu.

No, daleko od toga da bi nudili nekakav pesimizam ili afirmirali duh rezignacije, prilozi u ovom zborniku usmjereni su na elaboraciju pouka koje se mogu izvesti iz neuspjeha socijalističke/komunističke preobrazbe svijeta, pri čemu se nameću tri središnje teme promišljanja: pitanje o ekonomiji tzv. prijelaznog razdoblja, pitanje epistemologije te, kako proizlazi, problema neophodne spone između komunizma i demokracije. A sve je to usmjereno na ponovno propitivanje i teorijsko utemeljenje ideje revolucije, koja, dakako, nije samosvrhovita, već upućuje na otvaranje perspektiva objedinjavanja zapretenih težnji heterogenih potlačenih dijelova čovječanstva (koji čine njegovu apsolutnu većinu) za boljim i ljudskijim svijetom u antitezi spram dominacije logike kapitala i najraznovrsnijih oblika reprodukcije zatečenih odnosa moći.
Lino Veljak, iz recenzije

Zbornik je nastao kao posljedica dvodnevne konferencije koja je pod imenom "Mišljenje revolucije nakon izdane revolucije" održana 15. i 16. lipnja 2012. godine. U međuvremenu je dorađen i dopunjen novijim autorskim prilozima ažurirajući se s tekućim promjenama u izgledima ljevice u sklopu krize kapitalističkog ciklusa 2008. godine.

Zbornik otvaraju i zatvaraju dva teksta Darka Suvina. Prvi je naslovljen "Komunizam može biti samo radikalna plebejska demokracija", a drugi pokušava odgovoriti na pitanje "Šta da se radi?: prvi korak" pledira za upotrebu pojma plebejci današnjice.

Luka Bogdanić u tekstu "Vrijeme i perspektiva. Pitanje revolucije danas", pozivajući se na talijanskog filozofa Massimiliana Tombu, napominje ne odreknemo li se duha utopije, naše vrijeme moglo bi inspirirati mnogo dobre i inovativne historije. A priređivač ove knjige, Srećko Pulig nastavlja upravo tu temu, svojim prilogom kako "Učiti iz poraza", podsjećajući i na Marxove analize revolucionarnih zbivanja u Francuskoj u njegovo vrijeme.

Rastka Močnika promjene u tzv. tranziciji promišlja kao nasilno uguravanje nekada socijalističkog društva natrag u rubni kapitalizam, dok Andreja Živković pišući "O krizi ljevice kao antipolitici" drži da se kriza marksizma i kriza kapitalizma danas preklapaju.

Tekstovi dvoje političara, Sonje Lokar i Milorada Pupovca, tematiziraju postojeće ljevice u Sloveniji i Hrvatskoj. Slovenija je primjer nekrvave kontrarevolucije, pa je zanimljivo analizirati kako su u njoj radnici i intelektualci, građani i građanke, bez velike borbe predali društveno vlasništvo u ruke države i nove buržoazije i odrekli se samoupravljanja. Da su političke stranke uništile politiku u Hrvatskoj misli i Milorad Pupovac. On se protivi partnerstvu s kapitalom i njegovom državom, utoliko više što je ona u nas više mitologizirana negoli institucionalizirana. Potrebno je ponovno osvijestiti klasni karakter državnog interesa i državnih ideologija. A dominantni nacionalizmi i liberalizmi to ne mogu jamčiti, dok se ne osigura prisutnost socijalizma kao političke ideje.

Slovenska socijalistička feministkinja Lilijana Burcar obrušava se na nove neomarksističke skupine, koje svjesno ili ne pomažu reinterpretiranju, brisanju i uništavanju emancipatornih politika i dostignuća samoupravnog socijalizma. Crnogorski politolog Milan Popović u svojim "Rekonceptualizacijama i diskontinuitetima" ponovno promišlja pojam ljevice. Slijedeći teoriju svjetskog sistema Immanuela Wallersteina, on VrijemeProstor (tako pisane) gleda u procesima dugog trajanja. Prihvatimo li shemu o postojanju centra, poluperiferije i periferije, vidimo da uz sistemsku nejednakost ekonomije, svjetski sistem karakterizira i sistemska nejednakost politike. Ono što apologeti postojećeg vide kao "kraj povijesti" ustvari je samo kraj kapitalizma kao historijskog sistema.

Tekst Dinka Krehe "O nekim izazovima pred Novom ljevicom" razmatra njeno nastajanje u (post)jugoslavenskom razdoblju. Uhvaćena između imperativa raskida s hegemonijskim okvirom ideologije "tranzicije" i nimalo idealnih materijalnih uvjeta unutar kojih mora razvijati svoje strategije, ona se bori za svoje mjesto u političkom, medijskom i institucionalnom mainstreamu. A sociologinja Maja Breznik tvrdi da su države u regiji zakasnile da bi mogle pratiti ili sudjelovati u globalnim političkim procesima. Mnoge od nagoviještenih epohalnih prekretnica, po kojima bi se naše društvo trebalo razlikovati od prethodnih (kreativne industrije, društvo znanja, nova ekonomija), uvredljivo su naivne i u suprotnosti s očitim činjenicama.

Goran Musić ističe problem neadekvatne teorije, one postmarksističke, što se sve više pokazuje urgentnim. Kako se radnička klasa, pritisnuta deindustrijalizacijom naših zemalja, uklapa u te opće trendove? Nakon dva desetljeća "tranzicije" očito je da su teze o industrijskom potencijalu slobodnog tržišta bile pogrešne. Shodno tome, slovenski sindikalist Goran Lukić pita se "Kako misliti sindikalno 21. stoljeće?" Sindikalni pokret potiskuje se u domenu "nevidljivog i dosadnog pravnog dijela" borbe za radnička i socijalna prava, dok dirigiranom javnošću dominiraju spinovi. Kako u tako zaoštrenim okolnostima revitalizirati sindikalni pokret?
Matko Meštrović

Nakladnik/ci
ISBN
9789532228830
Uvez
meki
Godina izdanja
2020
Broj stranica
279
Format
24 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.