Prikaži više Prikaži manje

173160

MISLIMA I POGLEDIMA S HARNOŠĆU MATI UJEVIĆU (1901.-1967.)

34,00 | 256,17 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-169-512-1
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2023

O knjizi MISLIMA I POGLEDIMA S HARNOŠĆU MATI UJEVIĆU (1901.-1967.)

Kao vrstan enciklopedist, leksikograf, pisac, istraživač, znanstvenik i kulturni radnik dr. Mate Ujević obilježio je 20. stoljeće neumornim radom i prinosima u nizu područja društvenih i humanističkih znanosti. Poglavlja uvrštena u ovu knjigu najbolji su dokaz kako je ostavština Mate Ujevića i u današnjim vremenima, više od pola stoljeća od njegove smrti, vrijedna građa i nemjerljiva bogata ostavština za nova znanstvena i stručna promišljanja, iščitavanja i ispisivanja. Uvodni dio donosi najprije bogat popis i autorica Marije Jović i Krešimire Gudelj o bio-biografskoj ostavštini Mate Ujevića nakon kojega slijede tri poglavlja o filozofskome aspektu Ujevićevih misli i pogleda, o njegovu odnosu prema jeziku vremena u kojemu je stvarao te zadnji rad u ovome uvodnome dijelu o koncepciji i značaju Ujevićevih čitanki za srednju školu. Knjiga uz bogat uvodni dio sadržava tri poglavlja koncipirana s obzirom na zastupljenost obrađenih tema (1) (P)ogledi (p)o književnosti, (2) Misli(ti) o kulturi te (3) Jezično-povijesno-etnografski kompendij.     

Čitanje, promišljanje i znanstvena interpretacija ostavštine Mate Ujevića potaknut će i u budućnosti nove naraštaje na daljnje istraživanje jer su brojne teme vezane uz Ujevićev rad ostale tek dotaknute.

 Kako je uz Ujevićeve imenice misli i pogledi u naslovu knjige korišten već pomalo zaboravljeni hrvatski prilog harno u značenju zahvalno; sa zahvalnošću stoga je s dubokom harnošću posvećena ova knjiga doktoru Mati Ujeviću (1901. – 1967.) i njegovu ostavljenome kulturnome uzdarju (arh.amanet). Znanstvenome, književno-jezičnome, kulturnome i društvenome amanetu koji je okupio misli i poglede suradnica i suradnika u ovoj knjizi nastaloj povodom obilježavanja sto i dvadesete obljetnice Ujevićeva rođenja.    

ISBN
978-953-169-512-1
Uvez
meki
Godina izdanja
2023
Broj stranica
519
Format
24 x 15 cm