Prikaži više Prikaži manje

23899

MISTIČNA TEOLOGIJA - Znanost ljubavi

336,00 kn
302,40 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-225-092-1
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2007

O knjizi MISTIČNA TEOLOGIJA - Znanost ljubavi

U dvadesetom stoljeću svjedoci smo jednog velikog buđenja interesa za mistiku. Kako mnogi proučavatelji dobro uočavaju da mistična iskustva spadaju među najvažnija iskustva u ljudskom životu, javlja se velik broj znanstvenih radova o misticima, kako onih s Istoka tako i sa Zapada. Ali od toga još i važnija jest činjenica da danas mnogi prakticiraju meditaciju i zadiru u dublja stanja svijesti koja se obično nazivaju mističnim. Ponavljajuči kakvu mantru ili prateći svoj dah ili prebirući u sebi po kakvoj izreci iz Svetog pisma, osječaj u kako ulaze s onu stranu misli u jednu objedinjujuću svijest gdje u dubokog šutnji počivaju u prisutnosti jednog velikog misterija koji prožima čitav univerzum.
Kada se ulazi u dublja stanja svijesti potrebno je imati duhovno vodstvo i pomoć. Na to upozoravaju sve velike mistične tradicije, jer na putu prema misteriju koji leži u srcu svega kriju se brojne opasnosti. Bez pouzdanog vodiča lako se može zalutati, čak stadati u olujama ili naprosto tapkati na mjestu ne ostvarujući nikakav napredak.
No, srećom, još od ranih stoljeća naše ere postoji unutar kršćanstva znanost mistične teologije kojoj je osnovni cilj da ljude pouči umjeću molitve i sigurne ih provede kroz tamnu noć sve do samog vrha gore. Prvo poznati spis o mističnoj teologiji napisan je krajem četvrtog ili početkom petog stoljeća, a napisao ga ne neki nepoznati sirijski monah, uvelike pod utjecajem neoplatonizma, koji je svoje djelo pripisao Dioniziju Areopagitu. Njegova je mistična teologija napisana u obliku pisma jednom svom učeniku kojem daje praktične upute kako da se popne na goru molitve. Te ga upute vode iznad mišljenja, bilo slikovitog ili pojmovnog, u neku vrstu oblaka ne znanje gdje se poput Mojsija, Boga susreće u neproničnoj tami.
U isto to vrijeme pustinjski oci u Egiptu svoje učenike vode putem kontemplativne molitve i podučavaju ih pomirenju u bezriječnu tišinu gdje se može susresti Boga. Njihovo je učenje duboko utjecalo na istočno kršćanstvo gdje će mistična teologija doživjeti svoj procvat, osobito s hesihastima kad svoje učenike budu upućivali u Isusovu molitvu vodeći ih k vrhuncima kontemplacije. Pustinjački su oci izvršili utjecaj i na zapadno monaštvo gdje je kontemplacija pustila korijenje koje se i dan danas drži.
Četrnaesto je stoljeće iznjedrilo jednu čitavu lepezu mistika na području Rajne, Nizozemske i Engleske. Ti su se mistici također bavili duhovnim vodstvom i poučavanjem. U Engleskoj nepoznati autor Oblaka neznanja, koji je također preveo Dionizijevu Mističnu teologiju, šalje učeniku pisma kojima ga podučava kako da uđe u taj oblak, kako da izbjegne zamke i prebrodi teškoće. Sličan se pokret ljavlja i u šesnaestom stoljeću u Španjolskoj gdje karmeličani podučavaju neku vrstu ekstatične mistike zasnovane na Kristovu križu i odricanju od svega poradi ljubavi. Na tom putu kontemplativac prolazi kroz tamnu noć duše dok ne dođe do vrhunca gore Karmel ili kroz razne odaje dok ne dođe do središta nutarnjeg dvorca.
Pisac ove knjige vjeruje da je došlo vrijeme da se za ljude 21. stoljeća nanove napiše mistična teologija. Došlo je vrijeme da joj se vrati počasno mjesto u nastavnom programu teološkog studija. Međutim, ona se u 21. st. ne može podučavati na isti način kao što je to bilo od četvrtog do šesnaestog stoljeća. Potrebno ju je obnoviti i osuvremeniti, mora postati relevantna. Izazov s kojim se danas susrećemo jest da ostajući vjerni Evanđelju i tradiciji pokrijemo sve one probleme koji su se javili u 20. st.

Preveo(la)
Slobodan Stamatović
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-225-092-1
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2007
Broj stranica
379
Format
25 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.