Prikaži više Prikaži manje

6612

MJESTO U SRCU

79,00 kn
dostupno
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2000

O knjizi MJESTO U SRCU

dr. Hrvojka Mihanović-Salopek, u pogovoru
Roman Mjesto u srcu pripada obliku suvremene autobiografske proze o djetinjstvu. Pisan je pretežito u prvom licu pripovjedačke forme, kao u primjeru prve rečenice romana: "Kad sam ja bio dijete, ljeta su trajala mnogo duže nego sad." Ipak na onim mjestima radnje gdje se opisuju zajedničke dječje igre oblik pripovjedne vizure će se promijeniti u prvo lice množine. Upravo tom promjenom pozicije autor pokazuje obilježje u kojem se dijete stapa i poistovjećuje s grupom djece tijekom zajedničke igre ili akcije.
U cjelokupnom pripovijedanju zamjećujemo dva autorova postupka. Prvi pripovjedni postupak temelji se na spomenutom piščevom uranjanju u psihu djeteta, u dječje reagiranje i doživljavanje svijeta. Sukladno s dječjim viđenjem svijeta građeno je više pripovjednih epizoda, kao npr.: uvodna epizoda u kojoj djeca mjere razdoblje ljeta prema svom omiljenom voću, epizoda gdje prijatelji pronalaze ruševno mjesto kao sklonište za nesmetanu, skrivenu igru, epizoda o anđelu-čuvaru ističe nam izvornu dječju nevinost i smisao za maštovito-vizualni pristup čudesnom, epizoda ribolova pokazuje kako se realni događaji preoblikuju prema prvenstvu mašte. Također prepoznajemo dječje reagiranje kroz međusobno rivalstvo, izazvano težnjom za osvajanjem simpatija itd. Gotovo da i nema epizode u Pavličićevoj knjizi u kojoj ne bismo mogli pronaći autentične kristaliće dječjeg rezoniranja i sagledavanja svijeta, jer upravo s pozicije autorovog silaska u dječji rakurs viđenja, svaki detalj je uvjerljiv i logičan slijed cjeline dječjeg svijeta.
Drugi pripovjedni postupak tvori oblik memoarskog odmaka od isključive vizure dječjeg proživljavanja djetinjstva. I opet ako se vratimo prvoj rečenici romana ("Kad sam ja bio dijete..."), uočavamo da nam ona pokazuje kako knjigu piše netko tko više nije dijete, ili preciznije autor koji sjećanjem oživljava pogled prema vlastitom proteklom djetinjstvu. Upravo zbog otvaranja pripovjednog teksta prema vizuri zrele, psihološki bogate, obrazovane i odrasle osobe autora koji nanovo doživljava proteklo djetinjstvo, u knjizi je prisutno bogatstvo umjetničkih opisa i složena karakterizacija likova. S preciznim iznijansiranim detaljima opisani su lokaliteti vukovarske luke, Dunava, predgrađa s vrtovima, te obilježja raznih plodova panonske ravnice. Taj vremenski odmak autora koji se s puninom svijesti vraća nekoć doživljenom gradu i pejsažu djetinjstva takoder se odražava u stvaranju sjajnih psiholoških realističkih likova, stanovnika nekadašnjeg Vukovara, kao npr. lik starog samca dida Franje, lik tuberkulozne tete Ruže i njenog sina Dinka, lik čudaka zvanog Tatica, lik Gospodične s mačkama itd. Sa slikarskom vizualnošću prikaza grada, ljudi, načina stanovanja i življenja, Pavličić je stvorio još jednu romanesknu kroniku i živu viziju prošlosti Vukovara, čija se dokumentarnost zrcali u portretima običnih stanovnika grada, koji žive egzisteneijalno srasli s prirodnim obilježjima ravnice, grada, Dunava i Vuke.
Čitav niz bakroreza o prostoru i vremenu djetinjstva skladno je uklopljen u zanimljivi zaplet. U središtu fabule nalazi se prijateljstvo dječaka koje se postepeno pretvara u suparništvo. Uzrok njihovom rivalitetu je djevojčiea Jana i zadobivanje njezine naklonosti. Pri završetku romana priča nadrasta svoje isključivo realističke okvire i pruža nam izazov simbolične parabole u kojoj se sučeljavaju dobro i zlo. Kulminacija prikaza glavnog lika uhvaćena je u bitnom trenutku promjene u psihi i svijesti. Glavni lik mora se opredijeliti izmedu neispravne i pravedne odluke.
U usporednim mogućnostima simboličnog gledanja na realističko zbivanje u romanu, uočavamo da mjesto zbivanja - uvijek prepoznatljivi, iako neimenovani Vukovar, ne ostaje samo dragi nostalgični grad autorova djetinjstva, već postaje grad-arhetip i opomena svim građanima svijeta kakva je nesaglediva posljedica mržnje u čovjeku. S istim razornim problemom mržnje susreće se i glavni lik u svojoj struji svijesti: "Što ako počne željeti neke strašne stvari? Da se naša Zgrada sruši, da se Dunav izlije, da bude potres ili požar? Da dode do rata i da svi izginemo, da grad bude uništen? Sigurno je postojao netko tko je mogao i to poželjeti. Što ako netko poželi da i ja nestanem?"
Usporedo sa kulminacijom zapleta fabule dolazi i gradacija dječjeg rezoniranja. Od djetinjih igara i bezbrižnog življenja u okrilju svijeta mašte, dolazi se do ozbiljenja, do grubih mogućnosti zbilje. Rasplet romana na određen način dovodi i do prve niti raskida s djetinjstvom. Iza te naizgled neprimjetne sjene raskida s djetinjstvom naziremo mladog čovjeka oplemenjena i obremenjena promjenom koju je u njemu urezala njegova prva značajnija ispravna moralna odluka. Humanizam i osjećaj za prijateljstvo dvije su bitne crte Mjesta u srcu i one izviru iz romana prirodno, nenametljivo i logično.

Nakladnik/ci
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2000
Broj stranica
158
Format
21 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.