Prikaži više Prikaži manje

135960

OBITELJSKA KUĆA ŠMIT U SVETOJ NEDELJI

15,93 | 120,00 kn
14,34 | 108,02 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 12,74  | 96,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-7703-42-4
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2017

O knjizi OBITELJSKA KUĆA ŠMIT U SVETOJ NEDELJI

Arhitekt i kritičar arhitekture Toni Bešlić obogatio je hrvatsku arhitektonsku javnost svojom knjigom o obiteljskoj kući Šmit u Svetoj Nedelji, remek djelu arhitekta Edvina Šmita, jednog od najplodnijih i najkreativnijih hrvatskih arhitekata u razdoblju tzv. kasne moderne i postmoderne arhitekture.

Knjiga opisuje najteži pothvat jednog arhitekta - projektiranje i gradnju vlastitog doma. Pri tome autor donosi osvrt na arhitektonske prilike, kako domaće tako i međunarodne, koje su utjecale na samog projektanta te važnost kuće za graditeljsko nasljeđe obiteljskih kuća na prostoru Zagreba i Hrvatske.

Monografija Obiteljska kuća Šmit u Svetoj Nedelji o konkretnoj obiteljskoj kući promatranoj u kontekstu vremena u kojemu je nastajala, doprinos je zasluženom vrednovanju arhitektonskog opusa arhitekta Edvina Šmita. Posebnost kuće Edvina Šmita ne ogleda se tek u raskoši prostora i silini svjetla, već i u činjenici da je to jedna od prvih hrvatskih obiteljskih kuća iz sedamdesetih godina koja s tolikom pomnošću i predanošću reagira na promjene globalne arhitektonske scene započete desetak godina prije odbijanjem shematizma i dogmatizma u modernističkom pokretu. Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada i terenskoga istraživanja autora Tonija Bešlića, nastala s ciljem da čitateljima pojasni društveni kontekst i arhitektonske prilike koje utječu na projektanta.

Koncipirana je u pet poglavlja, bogato opremljena vrijednim izvornim fotografijama i crtežima. Nakon knjige o kući Frangeš arhitekta Viktora Kovačića autorice Nine Gazivode iz 2008. godine, ovo je prvo u nas objavljeno djelo ovoga tipa. Stoga će monografija Obiteljska kuća Šmit u Svetoj Nedelji imati veliku vrijednost i značaj kako za arhitekte tako i za povjesničare umjetnosti i široku čitateljsku publiku koja je do sada imala dostupna samo inozemna izdanja ovoga tipa. Stambena arhitektura, pogotovo obiteljska kuća u Hrvatskoj iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata još je uvijek nedovoljno istražena te time deficitarna u analizi, osobito u sloju izgradnje 60-80- tih godina prošlog stoljeća i ovo djelo važan je doprinos poznavanju individualne stambene gradnje i povijesnih slojeva naše stambene arhitekture.

Prikaz

 

 

 

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-7703-42-4
Uvez
meki
Godina izdanja
2017
Broj stranica
103
Format
25 x 15 cm