OKUSI DALMATINSKE KUHINJE+auto karta Dalmacije
O knjizi OKUSI DALMATINSKE KUHINJE+auto karta Dalmacije
Dalmatinska kuhinja je specifična kuhinja po načinu pripreme jela. Bogatstvo mora i njegovih plodova obilno se i u potpunosti koristi u pripremanju jela. Dalmacija je bogata mediteranskim začinskim biljem, kao što su ružmarin, lovorov list, kadulja, bosiljak, masline, što jelima tog podneblja daje poseban miris i okus. Spremaju se razna riblja jela, jela od školjaka i mekušaca, a kod mesnih jela najviše je zastupljena janjetina, a od peradi puretina i piletina. Pogodni geografski uvjeti kao što su spoj mora, kopna i užarenog sunca pružaju klimatske uvjete za uzgoj maslina iz kojih nastaje glasovito dalmatinsko maslinovo ulje. Pored ulja na sunčanim brežuljcima i otocima širom Dalmacije rastu različite sorte vinovih loza od kojih se proizvode poznata bijela i crna vina (dalmatinski prošek, postup, pošip, kao i niz drugih dobrih vina). U Dalmaciji se proizvodi i poznati dalmatinski pršut koji gurmani izuzetno cijene. Zbog svoje specifičnosti i jednostavnosti u pripremi, dalmatinska jela su svugdje prihvaćena. Svježa riba, gradele, maslinovo ulje s malo kuhane blitve i krumpira aromatizirano mediteranskim biljem, u tren oka postaje gurmanskim specijalitetom. Tako fina mirisna jela zalijevaju se dobrom dalmatinskom kapljicom. U ovoj smo knjizi odabrali jela koja se pripremaju u Dalmaciji i na otocima. Sigurno je da ih ima još niz dobrih i nemoguće ih je sve obuhvatiti. Jela su prilagođena pripremi u svakom domaćinstvu, a faze pripreme su oslikane radi preglednosti. Sastavljeni recepti su predviđeni za četiri osobe. Čitajući uz pomoć slika, recepte može pripremiti svaka domaćica i pomoći na taj način da naša tradicionalna jela ne padnu u zaborav. Ukoliko smo uspjeli u tome, i naše je zadovoljstvo tim veće.