OKUSI ISTARSKE I PRIMORSKE KUHINJE
O knjizi OKUSI ISTARSKE I PRIMORSKE KUHINJE
U knjizi Okusi istarske i primorske kuhinje pokušali smo približiti čitaocu ona jela koja su se stoljećima pripremala u našim krajevima. Zbog velike sličnosti objedinili smo recepte Istre i primorja s otocima. Spoj istarske i primorske kuhinje obuhvaća sklad kopna, mora i priobalja. U unutrašnjosti istarskog kopna bila su zastupljena pretežito seoska, mesna jela, jela od povrća, jela od žitarica, kukuruznog brašna, palenta, njoki, maneštra, kupus, žgvacet, fuži, makaruni, bakalar i drugo. Hrana je bila uvjetovana načinom života, podnebljem i prilikama u kojima su ljudi živjeli. U istarskom priobalju koriste se dosta jela od riba, slično kao i na otocima. Sva su jela izvorna i pripremljena ručno, iako današnja prehrambena industrija nudi dosta polugotovih proizvoda; na primjer razne tjestenine: fuže, raviole, njoke, lazanje i drugo. Zbog svojih posebnih svojstava, okusa, arome i mirisa, jela istarsko-primorskog podneblja su vrlo tražena i od gostiju dobro prihvaćena. Sušeni istarski pršut je nezamjenjiv specijalitet na našim jelovnicima, kao i niz drugih jela kao što su: maneštra, kobasice, ombolo te ribe, škampi i školjke. Nismo mogli obuhvatiti sva jela koja se na ovom podneblju pripremaju, već smo izabrali ona koja domaćice mogu svakodnevno brzo i lako pripremiti te tako obogatiti svoje ručkove i iznenaditi ukućane svojim umijećem kuhanja. Sva smo jela oslikali detaljima pripreme jela. Svakoj budućoj domaćici dobro će doći da svoju obitelj iznenadi nekim od atraktivnih domaćih jela naše Istre, primorja i otoka. Ako budete zadovoljni novim okusima koje Vam naša skromna kuhinja nudi, bit ćemo više nego sretni.