Prikaži više Prikaži manje

140711

PECANJE NAIVACA - Ekonomija smicalica i prijevare

15,79
nije dostupno
ISBN ISBN: 9789533436074
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2017

O knjizi PECANJE NAIVACA - Ekonomija smicalica i prijevare

Još od Adama Smitha jedno od učenja ekonomije glasi da tržišta teže pronaći svoju vlastitu ravnotežu na način djelovanja tržišnih snaga nazvan “nevidljiva ruka”. U ovoj knjizi, dvojica dobitnika Nobela, George A. Akerlof i Robert J. Shiller proturječe toj ideji i tvrde da su emocionalne i psihološke smicalice koje se koriste u procesu prodaje faktori koji oblikuju ekonomije i tržišta. Ove obmane, umjesto da budu pokretači pozitivnih tržišnih trendova prema općem blagostanju, ljudima nanose štetu te su uzrok njihovih sve dubljih depresija. Kao stručnjaci za biheviorističku ekonomiju, autori na duhovit način opisuju jedan od paradoksa našeg vremena – ako je naša epoha jedna od najnaprednijih, zašto onda živimo životima koji su toliko opterećeni ekonomskim teškoćama.

Ipak, nije sve tako crno jer nam autori također pokazuju i primjere u kojima je zahvaljujući obrazovanju i određenim regulacijama tržišta, bilo moguće zaštititi se od trgovačkih manipulacija i obmana.


Akerlof i Shiller proširuju standardnu teoriju o ‘neuspjehu tržišta’ – koja tvrdi da postoji potencijalna uloga za vladinu intervenciju kad tržišta podbace – pokazujući da tržišta ne podbacuju samo zbog poznatih razloga, nepredviđenih posljedica i nepravedne raspodjele prihoda, nego i zbog raširenog fenomena ‘pecanja naivaca’ (ostvarivanja profita manipulacijama i obmanama). Pokazuju put prema novoj paradigmi oslobođenoj okova teorije o neuspjehu tržišta koja je u stanju objasniti ‘kontrolu kapitalom’ (djelomice preko ‘pecanja’) i propisati ‘kontrolu kapitala’ (djelomice preko metoda za ograničavanje ‘pecanja’ predloženih ovdje).
ROBERT H. WADE, Sveučilište LSE

Akerlof i Shiller u ovoj nam zabavnoj i zanimljivo napisanoj knjizi pokazuju da težnja za ostvarenjem profita ne vodi samo proizvodima koji nam obogaćuju život, nego može rezultirati i manipulacijama te prijevarama. Većina inovacija u posljednje vrijeme iznjedrila je proizvode koji olakšavaju varanje javnosti, a posljedice su složene i duboke.
JOSEPH E. STIGLITZ, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju

Genijalna knjiga! Ovo je ekonomija poslije biheviorističke revolucije u najboljem izdanju.
SAMUEL BOWLES, Institut Santa Fe

Preveo(la)
Grupa Prevoditelja
Nakladnik/ci
ISBN
9789533436074
Uvez
meki
Godina izdanja
2017
Broj stranica
304
Format
23 x 15 cm

Od istog autora

-10%NOVI FINANCIJSKI POREDAK - Rizik u 21. stoljeću
32,25 35,84 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:35,84 
nije dostupno