Prikaži više Prikaži manje

90301

PETZOVA STATISTIKA - OSNOVNE STATISTIČKE METODE ZA NEMATEMATIČARE

55,19
dostupno
ISBN ISBN: 9789531917599
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2012

O knjizi PETZOVA STATISTIKA - OSNOVNE STATISTIČKE METODE ZA NEMATEMATIČARE

U uvodnom dijelu, objašnjavajući svoj pristup statistici, profesor Petz ističe kako je i sam nematematičar i kako je “metodom vlastite kože” stjecao iskustva s osnovnim teškoćama s kojima se nematematičari susreću u najvećem broju statističkih tekstova. Kasnije je, kao profesor, u nastavi imao prilike godinama pratiti kod drugih ljudi različite vrste teškoća s kojima se bore nematematičari u susretu sa statistikom. I zato je teškoće ove vrste nastojao prebroditi na najbezbolniji način služeći se – što je više bilo moguće – logičkim zaključivanjem i praktičnim primjerima. 

Kako je profesor Petz shvaćao statistiku samo kao sredstvo kojim se u nekoj struci dolazi do sažetih podataka i kako se zaključuje na temelju statističkih podataka, izvrsno pokazuje njegovo poglavlje o zaključivanju u statistici (u ovom udžbeniku to je 22. poglavlje). Svatko tko koristi statistiku, bilo u stručnom bilo u znanstvenom radu, trebao bi dobro proučiti i to poglavlje. 

Od posljednjih promjena i dopuna koje je on sam unio prošlo je više od 10 godina. Statistika, čak i ova temeljna, razvija se i ima inovacija, pa je bilo korisno dopuniti Petzovu knjigu tim novijim sadržajima, ali pritom zadržati što je najviše moguće sve odlike Petzova načina prezentiranja statističkog materijala. 

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
9789531917599
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2012
Broj stranica
680
Format
25 x 15 cm