Prikaži više Prikaži manje

12581

PISANJE NA DROGAMA

9,29 | 70,00 kn
8,36 | 63,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,43  | 56,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 953-6825-35-X
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2004

O knjizi PISANJE NA DROGAMA

O Pisanju na drogama sakupljena je i spojena neizmjerna količina književnosti o drogama u posljednjih dvije stotine godina. Knjiga počinje istraživanjem opijuma krajem osamnaestog stoljeća, prelazi na istraživanje kanabisa, koke i kokaina, i na kraju se spaja sa širokim spektrom različitih vrsta halucinogenih i sintetičkih droga.
Isto kao i pisanje o njima i na njima, isto kao i njihovi pisci, ove supstance itekako mogu biti različite. Neke od njih potječu iz davnina, neke su posve nove. Neke su dobivene u laboratorijima, dok neke rastu divlje. Neke su korištene kao lijekovi, neke su smrtonosne u velikim dozama, neke od njih nemaju štetno djelovanje.
O dvadesetom stoljeću velika većina tih supstanca kontrolirana je nekima od najstarijih svjetskih zakona i njihovih opsežnih nacionalnih podzakonskih akata. No, sve one imaju svoju zajedničku osnovu. Bez obzira bile one organske ili sintetičke, stare ili nove, stimulativne, narkotičke ili halucinogene, sve te droge imaju specifično psihoaktivno djelovanje: utječu na promjenu percepcije, utječu na raspoloženje, mijenjaju ponašanje i stanje mišljenja. Isto tako, njihov utjecaj proteže se i preko njihovih uživatelja. A kad droge mijenjaju uživatelje, mijenjaju sve.
U ovom razveseljavajućem istraživanju, Sadie Plant istražuje povijest droge i njezino uživanje preko književnih djela nekih od najpoznatijih, ali i ozloglašenih pisaca. Umjesto da istražuje uživanje droge kroz pristup duhovne uzvišenosti, Sadie Plant se orijentira na način kojim droga pisce čini preciznima, temeljitima, gdje se njezin utjecaj može prepoznati u njihovoj svijesti, saznanju i spoznaji, u kulturnom životu, u politici. Sadie Plant tvrdi da je upotrebom, proizvodnjom
i prodajom droga - narkotičkih, stimulativnih i halucinogenih - stvorena temeljna i osnovna filozofija stoljeća i osigurano ekonomsko blagostanje.
Pisati o drogama znaći uroniti u svijet u kojem ništa nije tako jednostavno i tako stalno kao što se čini. Sve svjetluca i mijenja oblik dok nastojiš zadržati pogled. Činjenice i brojke plešu, istrage se rasipaju poput skupog praha. Razlozi za zakone i motivi za ratove, priroda užitka i nevolja koje droge donose, isprepletena mreža kemijskih tvari, biljaka, mozgova, strojeva: sve ih okružuje dvosmislenost i nejasnost. Droge oblikuju zakone i ispisuju ista ona pravila koja zatim krše, one miješaju sve šifre i povećavaju uloge želje i potrebe, euforije i boli, normalnog i perverznog, istine i izvještačenosti. Neprestano ponavljaju svoje obrasce i teme, uvijek iznova se vraćajući na početne prizore.

Autor/i
Preveo(la)
Snježana Ćirić
Nakladnik/ci
ISBN
953-6825-35-X
Uvez
meki
Godina izdanja
2004
Broj stranica
284
Format
19 x 15 cm