Prikaži više Prikaži manje

105446

POSTDIPLOMSKO OBRAZOVANJE / POSTGRADUATE EDUCATION

9,29 | 70,00 kn
8,36 | 62,99 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,43  | 56,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789535595106
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2009

O knjizi POSTDIPLOMSKO OBRAZOVANJE / POSTGRADUATE EDUCATION

Današnje doba obilježeno je dvjema činjenicama: potrebom za stalnim obrazovanjem i novcem kao mjerilom svih stvari. Knjiga napravljena za XI. Bijenale u Istanbulu 2009. godine svojevrsni je nastavak radionice Dodiplomsko obrazovanje. Priručnik je koncipiran kao niz od 14 poglavlja. Svako je poglavlje posvećeno jednoj vrsti kriminalne aktivnosti, a sva su podijeljena u 7 dijelova radi lakšeg usvajanja iznesenih spoznaja. Gotovo sva poglavlja sadrže i „Upozorenje“ te „Riječ stručnjaka“. Uvod je „Ophođenje u kriminalnim krugovima“. Na početku su poglavlja koja se bave kriminalnim aktivnostima s osobnim odnosom počinitelja i žrtve, kao što su „Žicanje“ i „Duhovno savjetovanje“. Zatim slijede poglavlja o klasičnim vrstama kriminala kao maligne pojave u društvu, kojima se najčešće bave kriminalne udruge, kao što su „Dilanje“, „Prostitucija“, „Iznude“ i „Korupcija“. Kao vrhunac u gradacijski zamišljenom nizu obrađena je „Politika“.

Naravno, glavna je preporuka knjige da promijenite duhovni i etički stav prema sebi i društvu te da usvojite pristup primjereniji kapitalizmu, prema kojemu sve na ovom svijetu treba gledati kao alat za vlastiti probitak. Zaboravite klasične vrline iskrenosti, istinoljubivosti, poštenja i vjernosti te usvojite one koje nam osiguravaju napredak u novim (ili možda svim) vremenima: ambicioznost, pohlepnost, lažljivost, licemjernost.

Razlog pisanja priručnika nalazi se i u očitom neuspjehu hrvatskoga školstva. Stolari, vozači, strojari, frizerke, kemičari, medicinarke, konobari, prodavačice, učiteljice, tekstilci i svi slični jadnici – kakva njih perspektiva očekuje? Jedino se nečemu mogu nadati kompjuteraši, ali i to je često dosadan i cjelodnevan posao. A kriminalci, od žicara do političara? Jahte, mercedesi, manekenke, šampanjci, rad u zajednici u kojoj se zna red i koja štiti svoje članove. S minimalnim rizikom možete iživjeti svu svoju patologiju i podijeliti je sa svojim bližnjima, dapače, dati njima da pate vaše jade.

Nisu svi uvijek imali pristup izloženim znanjima i ona su se često prenosila usmeno, po krvnoj liniji i sa svojevrsnim ograničenjima aristokratiziranosti. Ovaj priručnik želi ta znanja demokratizirati i tako se približiti američkom snu zemlje jednakih mogućnosti. Priznajte da bi bilo lijepo jednoga dana vidjeti kako vam kćer predsjeda Europskim parlamentom ili vam unuk vodi Ministarstvo graditeljstva i intergalaktičkih veza.

Sva poglavlja obogaćena su pedagoškim crtežima Igora Hofbauera. Knjigu je dizajnirao Boris Greiner.


Siniša Labrović rođen je 1965. u Sinju. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, izvodio akcije i performanse, kao i urbane intervencije u Hrvatskoj i inozemstvu. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija (Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC...) svojim radom Stado.org (Flock.org), u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. Godine 2007. za video Obiteljski dnevnik osvojio je treću otkupnu nagradu na prvom T-HT@MSU natječaju u Zagrebu. Slobodna Dalmacija je performans Gloria proglasila jednim od pet najboljih kulturnih događaja u Dalmaciji u 2007. godini.

Radovi mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, kao i u privatnim kolekcijama.

Izlagao na 11. Istanbulskom bijenalu 2009. godine. Predstavljao je Hrvatsku na 13. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine zajedno s Pulskom grupom, Hrvoslavom Brkušić, Igorom Bezinovićem i Borisom Cvjetanovićem.

O knjizi - POSTDIPLOMSKO OBRAZOVANJE / POSTGRADUATE EDUCATION

 

Sinišu Labrovića, vjerujemo, ne treba posebno predstavljati, no nije zgorega ponoviti kako je taj nesuđeni ministar kulture najzanimljiviji
suvremeni hrvatski performer. Još u prosincu 2008. rečeni je Labrović u sklopu Operacije Grad održao sedmodnevnu radionicu 'Dodiplomsko obrazovanje', a koju je tad najavio ovako:

Živimo u društvu u kojem su granice između biznisa, politike i kriminala vrlo propusne, novac je sam sebi mjerilo. Ideja radionice je bila, na manualnoj razini, ponuditi običnim građanima mogućnost stjecanja osnovnih kriminalnih vještina, a na duhovnoj - odbacivanje stečenih moralnih i etičkih nazora koji nas priječe da uspijemo u današnjem društvu. Na kraju radionice idealan moto polaznika bio bi: “Moj uspjeh mora postati jedina svrha i cilj svakog mog čina”.

Radionice su vodili kvalificirani ljudi, a održana su predavanja: ‘Hladno i vatreno oružje - obrana i napad’, ‘Praktična upotreba vatrenog oružja’ (pucanje na streljani iz pištolja HS- 2000), ‘Hakiranje’, ‘Dilanje droge’, ‘Slobodna razmjena vještina među polaznicima’ (švercanje, krađa, krivotvorenje i si.) i ‘Ophođenje u kriminalnim krugovima’. Sedmi dan smo imali druženje i podjelu diploma u kojima je polaznicima priznat akademski status “kriminalac - pripravnik". Polaznicima je preporučeno da se zbog bržeg napretka u karijeri učlane u jednu od političkih stranaka, po mogućnosti parlamentarnu.

Iz posve očitih razloga, radionica je bila više nego uspješna, pa je znanje prenošeno na njoj, Labrović 2009. odlučio pretočiti u dvojezični priručnik nazvan 'Postdiplomsko obrazovanje', a koji je potom predstavljen i na XI. Istanbulskom bijenalu, dok gaje sam autor opisao ovako:
Priručnik je koncipiran kao niz od 14 poglavlja. Svako poglavljeje posvećeno jednoj vrsti kriminalne aktivnosti, a sva poglavlja su podijeljena u 7 dijelova radi lakšeg usvajanja iznesenih spoznaja. Gotovo sva poglavlja sadrže i "Upozorenje" te "Riječ stručnjaka". Uvod je "Ophođenje u kriminalnim krugovima". Na početku su poglavlja koja se bave kriminalnim aktivnostima s osobnim odnosom počinitelja i žrtve. Npr. "Žicanje" i "Duhovno savjetovanje". Zatim slijede poglavlja o klasičnim vrstama kriminala koja su malignija za društvo i kojima se najčešće bave kriminalne udruge. Npr. "Dilanje", "Prostitucija", "Iznude" i "Korupcija". Kao vrhunac u gradacijski zamišljenom nizu obrađena je "Politika". Sva poglavlja obogaćena su pedagoškim crtežima Igora Hofbauera. Knjigu je dizajnirao Boris Greiner.

Očekivano, u Zemlji znanja, kakava je naša, potražnja za takovim priručnikom daleko je nadmašila ponudu, što je natjeralo Labrovića da udruži snage s Vilimom Matulom i pronađe novi način diseminacije svojih vrijednih promišljanja, a rezultat je bio zajednički performans 28.5.2010. u Varšavskoj ulici.

No, sve to nije bilo dovoljno da se zadovolje velike tržišne potrebe za ovom specifričnom metodom prekvalifikacije u zemlji s nepreglednim kolonama nezaposlenih. Novi distribucijski model iznašao je redatelj Borna Armanini, koji je od Postdiplomskog obrazovanja odlučio napraviti i - predstavu. (teatar.hr)

ISBN
9789535595106
Uvez
meki
Godina izdanja
2009
Broj stranica
64
Format
21 x 15 cm