Prikaži više Prikaži manje

11465

PRIKAZALIŠTE ZNANJA

13,27
dostupno
ISBN ISBN: 953-169-085-5
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2003

O knjizi PRIKAZALIŠTE ZNANJA

Zadaća predgovora je prethoditi onome što slijedi, i omogućiti bolje razumijevanje i područja koje se istražuje i tema koje se obrađuju. Što je područje istraživanja i što prethodi radovima u knjizi Prikazalište znanja! Prethodi dugogodišnji istraživački rad u području epistemologije informacijske znanosti, kao logična posljedica potrebe da se istražuje porijeklo, razvoj i granice predmeta informacijske znanosti, preciznije obavijesti i znanja. Za mene osobno ta su istraživanja započela 1970-ih kao »logična posljedica« ulaska u područje informacijske znanosti, zato što je moj prvotni predmet interesa bio filozofija znanosti i sociologija znanja.
Do pojave informacijske znanosti 1960-ih, došlo je prije nego što su bile definirane njezine epistemološke postavke. Zato je to područje bilo na samom početku neistraženo i određeno nekim nejasnim »pozadinskim« znanjem, samorazumljivim pretpostavkama koje su imale svoje ishodište uglavnom na opće prihvaćenoj dogmi kako su obavijesti nužne za razvoj, i kako su čimbenik znanstvenog, gospodarskog i društvenog razvoja.
Epistemologija informacijske znanosti ni onda a ni danas nije predmetom istraživanja velikog broja autora, i vjerojatno zato epistemološki problemi nisu sustavno izlagani.

ISBN
953-169-085-5
Uvez
meki
Godina izdanja
2003
Broj stranica
192
Format
21 x 15 cm