Prikaži više Prikaži manje

167512

RADNO PRAVO

42,47
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-0-30431-4
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2021

O knjizi RADNO PRAVO

Iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polja prava i grane radnog i socijalnog prava u povijesti hrvatske akademske radnopravne zajednice, ne nalazimo mnoga djela kada razmatramo standarde sveučilišnih udžbenika.
Knjiga "Radno pravo" ispunjava postojeću manjkavost jer predstavlja sveobuhvatno djelo, kako u teorijskom, tako i pozitivnopravnom smislu.
Značaju knjige svakako pridonosi opsežna sudska praksa sudova Republike Hrvatske svih stupnjeva odlučivanja, ali i sudska praksa Suda pravde Europske unije.

Knjiga obuhvaća povijesne prikaze razvoja instituta radnog prava i njihov suvremeni razvoj, kako u teoriji radnog prava, tako i u važećim radnopravnim propisima u Republici Hrvatskoj usklađenih s propisima Acquis Communautaire.
Knjiga "Radno pravo" usklađena je sa suvremenim razvojnim trendovima radnog prava, dok ostala djela iz istog područja tu karakteristiku nemaju, s obzirom da su pisani prije 15-ak, a neki i prije više od 50 godina. Osim toga, neka od tih djela ne obrađuju veliki broj instituta radnog prava, ili to čine na nesustavan način i stilom pisanja koji nije prilagođen studentima prediplomskih i diplomskih pravnih studija

Uloga radnog prava ogleda se u uspostavi prikladne ravnoteže u odnosu, interesima, pravima i obvezama između poslodavca s jedne, te radnika s druge strane. Iako u doba globalizacije ekonomije i povećane fleksibilnosti na tržištu rada ono snažno pridonosi stvaranju radnih mjesta, što pretpostavlja primjenu aktivne politike zapošljavanja, ni u kojem slučaju se ne smije zanemariti njegov značaj za državu blagostanja. Naime, radno pravo mora biti jamac radnicima da će svoj posao obavljati u uvjetima i okolnostima dostojnih čovjeka koji podrazumijevaju slobodu, jednakost, sigurnost i ljudsko dostojanstvo.
Uspostavu spomenute prikladne ravnoteže na tržištu rada u suvremeno doba usložnjava razvoj tržišnoga gospodarstva, koje je prema prirodi ujedno globalno i lokalno. Uklanjanjem zapreka u kretanju kapitala, roba, usluga i radne snage omogućeno je međusobno natjecanje država u privlačenju stranih investitora i poslova što uz razvoj komunikacijske i informacijske tehnologije dovodi u pitanje tradicionalne oblike socijalne zaštite, stabilnost zaposlenja, granicu između privatnog i poslovnog života, jednakost uvjeta rada i zaposlenja, sindikalnu organiziranost radnika, važnost kolektivnog pregovaranja, odnosno sustav radnih odnosa općenito.
Iz izloženog je potpuno jasno kakvu važnu ulogu i teret u kontekstu gospodarskog razvoja ima današnje radno pravo. Uočavaju se mnoga nesnalaženja u njegovoj primjeni, kako zbog brojnih pokušaja da se ono zaobiđe zbog zaštite koju jamči radnicima, a koja je ujedno tegotna za poslovanje poslodavca, ali i zbog pojave novih oblika rada koji još nisu pronašli svoje mjesto, kako u nacionalnim zakonodavstvima, tako i u regionalnoj, odnosno međunarodnoj regulativi koja uređuje radne odnose.

Ovaj sveučilišni udžbenik nastoji ublažiti spomenuta nesnalaženja obrađujući tradicionalne institute radnog prava, ali upoznavajući čitatelje i s onim oblicima rada i organizacije rada koji su još, uvjetno rečeno, u povojima. Poseban naglasak stavlja se na institute radnog prava u pravnoj doktrini, regulativi te sudskoj praksi Republike Hrvatske, ali i rješenja u sklopu Acquis Communautaire te međunarodnoga radnog prava. U tom je smislu ova knjiga plod dugogodišnjeg proučavanja, analiziranja, promišljanja, uspoređivanja i sinteze doprinosa pravne doktrine, pozitivnog prava, judikature i pravnih standarda u području rada i radnih odnosa.

Nakladnik/ci
ISBN
978-953-0-30431-4
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2021
Broj stranica
504
Format
26 x 15 cm

Najprodavanije iz kategorije

-10%SIMULACIJA I ZBILJA
17,80 19,78 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:11,87 
-10%SAPIENS - KRATKA POVIJEST ČOVJEČANSTVA
17,80 19,78 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:15,82 
-10%HOMO DEUS - Kratka povijest sutrašnjice
17,80 19,78 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:15,82