Prikaži više Prikaži manje

94664

REPUBLIKA HRVATSKA I DOMOVINSKI RAT 1990.-1995. - DOKUMENTI (Knjiga 3)

156,00 kn
140,40 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789537439132
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2008

O knjizi REPUBLIKA HRVATSKA I DOMOVINSKI RAT 1990.-1995. - DOKUMENTI (Knjiga 3)

Oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija Oružanih snaga SFRJ i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku (siječanj-lipanj 1992.), urednika Mate Rupića, treća je knjiga u seriji Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. – Dokumenti.
Knjiga započinje Izvješćem Komande 180. mtbr Komandi 9. korpusa JNA o realizaciji plana „Udar“ i čišćenju terena na širem području sela Pridraga, Paljuv, Starigrad i Podgradina, te o situaciji u Novigradu nakon što su ga zauzele jedinice JNA, a završava Potvrdom Štaba TO Glina, da je  specijalna jedinica tzv. „Šiltova grupa“ koja je napravila brojne zločine 1991 i 1992. do povlačenja jedinica JNA (15. 03. 1992.) bila pod komandom 1. OG JNA i prema potrebi izvršavala zadatke za jedinice iz sastava 1. OG. Svi navedeni dokumenti prepisani su, a njihovi originali ili preslike originala u posjedu su Centra. Prilikom prijepisa dokumenata izvršene su nužne transkripcije radi njihove bolje čitljivosti. Veći zahvati u tekstu naznačeni su stavljanjem teksta u uglatu zagradu, a u bilješkama je upozoreno ako je neki dio dokumenta izostavljen ili je izvornik oštećen. Jednako tako, radi boljeg razumijevanja, u bilješkama su navedena imena ili prezimena sudionika koja se ne spominju u dokumentu ili podaci o drugim dokumentima i literaturi u kojima se spominje isti događaj. Dakako, dokumenti pokazuju stajališta njihovih stvaratelja, odnosno autora, i zahtijevaju posebnu kritičku raščlambu koja bi ukazala na neobjektivno i netočno navedene podatke u njima.
Do kraja 1991. rat u Hrvatskoj izazvao je veliku pozornost međunarodne javnosti. Europska zajednica i Ujedinjeni narodi nastojali su postići političko rješenje sukoba i spriječiti širenje rata na ostala područja bivše Jugoslavije. Posebni izaslanik generalnog tajnika UN-a Cyrus Vance krajem 1991. predstavio je plan za pacifikaciju Hrvatske i demilitarizaciju područja pod nadzorom pobunjenih Srba, koji je predvidio dolazak mirovnih snaga UN-a u Hrvatsku. Pitanje prihvatiti ili ne prihvatiti taj plan izazvalo je žestoke sukobe unutar vodstva pobunjenih Srba u Hrvatskoj, ali i sukobe između stvarnih vođa oružane pobune Srba u Hrvatskoj i agresije na Hrvatsku iz Jugoslavije i Srbije (vojni vrh JNA i Milošević) i političkog vodstva pobunjenih Srba u Hrvatskoj (Milan Babić i njegove pristaše). Plan je predviđao povlačenje JNA iz Hrvatske, a to je izazvalo konsternaciju kod pobunjenih Srba u Hrvatskoj, koji su zaprijetili da će se u slučaju povlačenja JNA iz Hrvatske evakuirati zajedno s njom. Vodstvo RSK podobno Miloševiću pristalo je na Vanceov plan, pa je Vijeće sigurnosti 24. veljače 1992. donijelo Rezoluciju 743 o pokretanju mirovne operacije i slanju zaštitnih snaga (UNPROFOR) u Hrvatsku. UNPROFOR je trebao preuzeti zaštitu stanovništva u četiri zaštićene zone (UNPA), koje su obuhvaćale područje 18 općina "u kojima Srbi čine većinu ili pak značajnu manjinu stanovništva i gdje su međusobne napetosti dovele do oružanih sukoba". Istodobno s pristizanjem snaga UNPROFOR-a, u proljeće 1992. JNA je počela napuštati Hrvatsku, a teško oružje pobunjenih Srba preuzeto je u skladišta pod zajedničkim nadzorom UNPROFOR-a i vlasti tzv. RSK. Osim demilitarizacije područja, snage UN-a trebale su omogućiti: povratak prognanika, zaštitu preostalih Hrvata u UNPA zonama, otvaranje komunikacija i povratak tzv. „ružičastih zona“ (područja koja je JNA osvojila, a u kojima Srbi nisu živjeli u znatnijem broju) pod hrvatsku vlast.
Početkom 1992. JNA i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj nastavili su napadnu operaciju „Udar“, s ciljem zauzimanja strateških položaja u zaleđu Zadra radi omogućavanja prodora prema moru i presijecanju Hrvatske na dva dijela. No, nakon potpisa primirja između JNA i Hrvatske u Sarajevu 2. siječnja 1992., te nakon što su 15. siječnja 1992. članice Europske zajednice priznale neovisnost i suverenost Republike Hrvatske u „avnojevskim granicama“, u Hrvatskoj je nastala pozicija „ni rata ni mira“, odnosno sukoba niskog intenziteta. Sarajevsko primirje došlo je u trenutku kad je značajno oslabila inicijativa srpskih snaga, a kad je Hrvatska vojska (HV) ojačala brojčano i organizaciono, te u naoružanju i opremi. Sukladno Vanceovom planu, snage JNA izvučene su u Bosnu i Hercegovinu s kompletnim naoružanjem i zalihama, a primirje u Hrvatskoj omogućilo je srpskim snagama vrijeme za pregrupiranje i slijedeću etapu rata u Bosni i Hercegovini, koja je započela početkom travnja 1992., s dalekosežnim posljedicama i za Republiku Hrvatsku. Početkom travnja 1992. započeli su sukobi na Kupresu, a s južninm krilom svojih snaga JNA (od svibnja Vojska Jugoslavije) je prodirala iz istočne Hercegovine prema dolini Neretve, između Mostara i jadranske obale, ugrožavajući jug Hrvatske. Hrvatske snage izdržale su napad, a u svibnju HV je poduzeo operacije za deblokadu Dubrovnika i oslobađanje teritorija na jugu države.
S dolaskom snaga UN-a u Hrvatsku, vodstvo „RSK“, pod zapovjedništvom Generalštaba JNA (VJ) iz Beograda, počelo je reorganizirati snage teritorijalne obrane koje su do tada bile pod „komandama“ JNA. Krajem veljače 1992. Štab TO SAO Krajine u Kninu preimenovan je u Glavni štab Teritorijalne obrane RSK. Njemu je podređeno šest zonskih štabova Teritorijalne obrane (ZnŠTO). Kako bi izbjegli odredbu Vanceova plana o demilitarizaciji zaštićenih područja i uvijek imali na raspolaganju snage spremne za borbeno djelovanje, početkom 1992. počelo je osnivanje brigada Posebnih jedinica milicije (PJM). U sklopu MUP-a RSK osnovana je Uprava posebnih jedinica milicije, kojoj je bilo podređeno osam brigada PJM. U sastavu brigade PJM nalazili su se granični bataljoni, "bataljoni za obezbeđenje" i druge jedinice.
U vrijeme raspoređivanja snaga UNPROFOR-a, HV je početkom travnja 1992. pretrpio značajne gubitke u ljudstvu i tehnici u pokušaju oslobađanja Baranje. Nasuprot tome, uspješne su bile manje oslobodilačke akcije HV-a na području Nos Kalika, početkom ožujka i brda Križ kod Zadra u svibnju 1992., te nešto veća akcija 21. lipnja 1992. na području Miljevačke visoravni, u zaleđu Šibenika. Miljevačka visoravan nalazila se u tzv. „ružičastoj zoni“ iz koje su Srbi, prema prihvaćenom Vanceovom planu, trebali povući vojne snage i vratiti to područje u ustavnopravni poredak RH. Oslobođeno je nekoliko sela, a Vijeće sigurnosti UN-a je Rezolucijom 762 osudilo akciju i zatražilo povlačenje hrvatskih snaga na početne položaje, što je Hrvatska odbila.

ISBN
9789537439132
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2008
Broj stranica
600
Format
25 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.