Prikaži više Prikaži manje

17376

RJEČNIK SPLITSKOG GOVORA / A DICTIONARY OF SPLIT DIALECT

100,00 kn
90,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 953-188-234-7
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2006

O knjizi - RJEČNIK SPLITSKOG GOVORA / A DICTIONARY OF SPLIT DIALECT

Rječnik splitskog govora/A dictionary of Split dialect rječnik je idioma modernog urbanog Splita, i leksika kojim se služe, ili ga prepoznaju, suvremeni Splićani.

Sastoji od uvodnoga teksta koji donosi prikaz splitskog govora i komentare o prikupljenoj građi (na hrvatskom i engleskom jeziku), središnjega dijela koji se sastoji od 6.000 akcentuiranih natuknica na splitskome govoru, njihovih istovrijednica na hrvatskom književnom jeziku te prijevoda na engleski jezik, te bibliografije radova napisanih o splitskom govoru (na hrvatskom i engleskom jeziku).

Informativni uvod na engleskome i hrvatskom osvrće se na hrvatske dijalekte i njihova područja, na njihova gramatička obilježja, da bi se splitski govor okarakterizirao kao dijalekt “sličan štokavskom i polučakavski”. U uvodu se spominje važnost grada Splita u Hrvatskoj, kao i društvena funkcija ovoga dijalekta u gradu. Tu se nazire pojava diglosije gdje se standardni jezik upotrebljava u pismu, školi i javnim priredbama, dok se dijalekt upotrebljava u svim drugim životnim situacijama. Slijedi kratka i korisna lingvistička analiza splitskoga govora, fonološka, morfološka, sintaktička i leksička.

Rječnik je namijenjen širokom spektru korisnika: domaćim i stranim znanstvenicima i studentima, slavistima, stranim novinarima, diplomatima stanovnicima grada Splita, svima onima koje zanima splitski urbani govor, prevoditeljima, turistima koji žele upoznati specifičnosti splitskoga jezika i kulture.


Dunja Jutronić rođena je u Splitu 1943. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost u Beogradu, a poslijediplomski studij završila 1969. godine na Pennsylvania State University, gdje je stekla i titulu doktora znanosti 1971. godine. Radila je na Institutu za lingvistiku u Zagrebu, a zatim na Odsjeku za engleski jezik i književnost na fakultetu u Zadru 1973-1993, gdje je stekla i naziv redovnog profesora. Od 1993. godine radi na Odsjeku za engleski jezik Sveučilišta u Mariboru i trenutno je predstojnica istoga Odsjeka. Bila je Fulbrightova stipendistica nekoliko puta, te predavala na mnogim sveučilištima u SAD-u. Njezino područje interesa su teorijska lingvistika, urbana dijalektologija i filozofija jezika. Najznačajniji do sada objavljeni radovi: Hrvatski jezik u SAD (1985), Lingvistika i filozofija (1991), The Maribor Papers in Naturalized Semantics (1997).

Thomas F. Magner diplomirao je latinski i filozofiju na Niagara sveučilištu 1940. Poslijediplomski je studij završio 1942. na Fordham University i to na klasičnim jezicima, a doktorat je stekao iz slavističke lingvistike na Yaleu 1950. Predavao je ruski, opću lingvistiku i sanskrit na Sveučilištu u Minnesoti od 1950. do 1959, a od tada do 1984. kada je umirovljen predavao je ruski i hrvatski na Pennsylvanija State University. Mnogo je godina bio dekan za poslijediplomske studije na Penn Stateu. Nakon umirovljenja dobio je naslov profesora emeritusa iz slavenskih jezika. U Hrvatskoj je poznat kao utemeljitelj istraživanja gradskih dijalekata. Njegov prvi prilog toj tematici je knjiga pod naslovom A Zagreb Kajkavian Dialect izdana 1966. U svibnju 1988. dr. Magner je izabran za dopisnog člana HAZU. Preminuo je 27. travnja 2004. radeći na ovom rječniku.

ISBN
953-188-234-7
Uvez
meki
Godina izdanja
2006
Broj stranica
214
Format
21 x 15 cm

Od istog autora

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.