Prikaži više Prikaži manje

158816

SONTAG - Život i djelo

240,00 kn
216,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 216,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-995-830-523-8
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2020

O knjizi SONTAG - Život i djelo

Izdavačka kuća Buybook s ponosom predstavlja bosanskohercegovačko izdanje knjige Sontag: Život i djelo, američkog autora Benjamina Mosera. Ovaj iznimno zahtjevan izdavački poduhvat, s preko sedam stotina stranica i dva bloka fotografija u tvrdom uvezu, u prevodu Senade Kreso, donosi neizbrisiv portret jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta. Za ovu biografiju bez premca, prvo važno predstavljanje neuporedive književne veličine nakon njene smrti, Benjamin Moser dobio je Pulitzerovu nagradu. Odbor Pulitzerove nagrade za 2020. godinu u kategoriji biografija, opisao je knjigu riječima: Autoritativno konstruirano djelo ispričano s pȃtosom i gracioznošću, koje pored ovisnosti, seksualnih nedoumica i nestalnih entuzijazma, bilježi genijalnost i humanost spisateljice.
 
Nijedna spisateljica ne simbolizira američko dvadeseto stoljeće u tolikoj mjeri kao Susan Sontag. Mitologizirana i neshvaćena, hvaljena i omražena, djevojka iz predgrađa koja je postala ponosni simbol kosmopolitizma, Sontag je ostavila u nasljeđe kako pisati o umjetnosti i politici, feminizmu i homoseksualnosti, slavi i stilu, medicini i drogama, radikalizmu i fašizmu, kao i frojdizmu i komunizmu i amerikanizmu, koje je nezamjenljiv ključ za razumijevanje moderne kulture. Bila je prisutna kad je počela Kubanska revolucija, kada je pao Berlinski zid; bila je prisutna u Vijetnamu kad su padale američke bombe, u Izraelu usred rata, u Sarajevu pod opsadom. Bila je u New Yorku kad su se umjetnici pokušavali oduprijeti zavodljivom zovu novca – i kad su mu se mnogi prepustili. Nijedna spisateljica nije upoznala toliko svjetova; nijedna ozbiljna spisateljica nije imala toliko glamuroznih ljubavi. Knjiga Sontag donosi upravo te priče, pri čemu analizira angažman i djelo na kojima se temelji Sontagina reputacija. Istražuje bolnu nesigurnost iza snažnog javnog lica – propale veze, borbe s vlastitom seksualnošću – koja je poticala i podrivala njeno pisanje. Pokazuje i njene pokušaje da odgovori na okrutnosti i apsurdnosti jedne zabludjele zemlje, kao i njeno ubjeđenje da je odanost visokoj kulturi sama po sebi aktivizam.

Sa stotine intervjua vođenih od Mauija do Stockholma i od Londona do Sarajeva – uz gotovo stotinu fotografija – Sontag je prva knjiga koja se temelji na autoričinoj arhivskoj građi nedostupnoj javnosti, kao i na razgovorima s mnogim ljudima koji nikad ranije nisu govorili o Sontag, između ostalih s Annie Leibovitz.

Ovo je konačni portret – veliki američki roman u obliku biografije.

  

“Veličanstvena biografija Susan Sontag Benjamina Mosera otkriva iznenađujuće nježnu, nesigurnu, jednostavnu i intelektualno posvećenu priču o jednoj od najznačajnijih književnih ličnosti koju je iznjedrilo američko dvadeseto stoljeće. Njen utjecaj na estetiku, pisanje i kulturu općenito gotovo je nemoguće precijeniti, a sam Moser britkom inteligencijom veličanstveno prepliće život i djelo.”

Stephen Fry

Autor/i
Preveo(la)
Senada Kreso
Nakladnik/ci
ISBN
978-995-830-523-8
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2020
Broj stranica
707
Format
24 x 15 cm