Prikaži više Prikaži manje

44283

SOTONISTI

139,00 kn
125,10 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-6192-26-7
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2009

O knjizi SOTONISTI

Smještajući svoju romanesknu priču u razdoblje srednjovjekovne Bosne (u prvu polovicu dvanaestog stoljeća) Šabanović se svrstava u red onih pisaca za koje je svojstvena čvrsto strukturirana fabula realističkog tipa, što nimalo ne čudi, barem kada je riječ o ovom romanu ?o povijesti?, s mnoštvom sukobljenih karaktera i vremenske kauzalnosti. U ?Sotonistima? se lomi sudbina Bosne i Bošnjana u konfrontaciji, odnosno, u miru i u ratu sa susjedima: Ugrima, Dukljanima, Humljanima, Rašanima, Dalmatima, dubrovačkim plaćenicima i sa Srbima.

Centralni lik, ban Borić, sa svojim umješnim vođenjem uspio je Bosni osigurati samostalnost banovine, a hrabrom obranom bosanskog stolnog grada kamengrada Moštri, u kojemu stoluje, dokazat će da se Bosna ubiti ne da, a to je ujedno i snažno poantirani kraj ovoga, posvema, intrigantnog i zanimljivog romana. Naime, autoru je stalo do toga da naglasi da je plodna bosanska zemlja uvijek davala nade u život. I zaista je optimizmom natopljen ovaj roman, pa i himničnošću i apoteozom života u Bosni gdje u ono doba ravnopravno supostoje tri vjere: kršćanstvo zapadnorimske provenijencije (na sceni je razdoblje već podijeljenog kršćanstva), a zastupa ga moštranski župnik Ivan, zatim bogumilstvo koje zastupa Did Radin i učitelj Didak i na kraju čista gotska arijanska vjera koju zastupa redovnik Mišljen. Svojevrsni ekumenizam pokušava se ostvariti kroz vrlo instruktivne i polemičke dijaloge među zastupnicima triju vjera ? posebice je didaktičan onaj između Dida Radina, Didaka i oholog biskupa Milovana.

Sklon pučkom psihizmu i postupnom izlaganju, Šabanović nam otkriva osnovne postulate vjerovanja bogumila, ali i okosnicu pojave i nestanka Ilira. To su važne svjetonazorske epizode u romanu koje uz poučnost i autorovu sugestivnost izlaganja, kroz odlazak u prošlost, donose prožimanje vremena i izraza. U tom umješnom amalgamu povjesnica je gotovo do autentičnosti predočena (naravno, uz fikcionalne umetke ? fiction i faction su simetrično raspoređeni), posebice kada je riječ o jeziku koji je sinkopiran kao arheološki artefakt te nam upravo ta jezično lingvistička razina, koja mjestimice bljesne u tekstu i djeluje gotovo egzotično, kao arhajski govor stećaka, te dodatno pojačava dojmljivost: ?Po dverima mojim mnogi hode, eže nikdar prije oko moje vidilo nije, ne poiska da im viru mire, eže ovaj ne bi haran bio?. Ta će citatna poetika (jer, nesumnjivo je autor konzultirao postojeću povijesnu građu) pojačati već naglašenu epičnost s kojom se razotkriva sudbina bosanskog življa u predislamskom razdoblju.

Ako ovaj roman u nečemu korespondira s današnjicom bit će to svakako u naporu da se kroz burnu priču opiše društveno i nacionalno konstituiranje bosanske države. No, to prepuštamo imaginaciji svakog budućeg čitača, kao što bujna imaginativnost nije nedostajala Šabanoviću pri majstorskoj instalaciji priče o dubrovačkom trgovcu Maru i njegovu sinu Luku ? osvjedočenim prijateljima Bosne i dobrih Bošnjana. Nadalje, zavodnička privlačnost ovog pripovijedanja očituje se i u ponekim slavensko mitološkim motivima: krošnja duba, Bog Dabog, božica Morana i tako dalje, ali i u dobro uočenim, izmaštanim, malim izrazito slikovitim medaljonima: ?Oko podneva skrenuše u uski klanac nalik na vučije čeljusti??, ili: ?da joj suza vazda na kapku visi baš kao rosa na listu??

Pojmovnu strukturu romana upotpunit će i bajkogeni elementi. Riječ je bajci (koja to zaista jest po broju epizoda, strogoj artikulaciji čudesnog i čarobnog te romantičnom pradoživljaju) u kojoj je dubrovačka kneginja, koja nije mogla imati djece, na prevaru zanijela s muškarcem kozje glave, nalik na satira i oličenjem sotone. Bajku priča gospar Maro trgovcima na odmorištu karavanskog puta između Dubrovnika i kamengrada Moštri. Na trenutak, živahnu će i ritmičku dijalošku formu, podatnu za dramsku postavu, dodatno pospješiti gestualni i podrobni opisi borbi.

Naslov romana, naoko jednoznačan, postupno razotkriva svoju višeznačnost. S jedne strane sotonisti su neprijatelji Bosne, oni koji žele porušiti, osvojiti i orobiti Moštri, ali i pogrdni naziv za bogu mile Bošnjane. Naime bogumili se mole jednom Bogu, ne zanemarujući pritom snagu i moć sotone. Vjeruju da svakog čovjeka za jednu ruku drži Dobri Bog, a za drugu Sotona, a kome će se čovjek prepustiti ne ovisi o Bogu nego o čovjeku. I ne samo s takvim postavkama u romanu, Šabanović rigorozno traži i istražuje zakone vječne pravde s nekim samo njemu znanim posredovanjem čuvstva koja nadilaze ishitrene, intelektualne konstrukcije ?povijesnog romana? i ?romana o povijesti?, odnosno ?novopovijesnog romana?.

Šabanović ustrajno emenira pripovijedni slijed u četiri odjelite cjeline, bez emocionalne afektacije i krivotvorenja, stoga uvjerljivo promišlja logiku povijesti tematizirajući zajednički povijesni diskurs, a on jest Bosna. To su ujedno predikati i predispozicije za unisono, prije svega hrvatsko-bosansko (bošnjačko) čitanje ovoga romana.

Sead Begović

ISBN
978-953-6192-26-7
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2009
Broj stranica
350
Format
21 x 15 cm

Najprodavanije iz kategorije

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.