Prikaži više Prikaži manje

26097

SRPSKO OSPORAVANJE BOSNE I BOŠNJAKA

25,88 | 195,00 kn
23,29 | 175,49 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 20,70  | 156,00 kn
nije dostupno
ISBN ISBN: 9958-635-01-1
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2001

O knjizi SRPSKO OSPORAVANJE BOSNE I BOŠNJAKA

Neposredan povod da napišem ovu knjigu bila je konsternacija nad interpretacijom procesa raspada SFRj i međunarodnog priznanja njenih federalnih jedinica (republika), a posebno Bosne i Hercegovine, u naučno-stručnoj knjizi "Ustavno pravo" prof.dr, Rajka Kuzmanovića iz Banja Luke.
Do knjige sam slučajno došao ljetos u Tuzli. Moje prvo reagovanje kada sam ugledao knjigu i vidio ko je autor, bilo je pozitivno. Bilo mi je drago da je jedan bosanski autor napisao tako značajnu knjigu. Naime, ako se izuzme prof. dr. Hamdija Ćemerlić koji je, za potrebe svojih studenata na Pravnom fakultetu u Sarajevu, priredio skriptu "Ustavno pravo" prije više od 30 godina, mi u Bosni nismo imali autorskog djela iz predmeta Ustavno pravo i studenti su se uglavnom služili udžbenicima iz Beograda i Zagreba. Zato je moja prva reakcija bila pozitivna.
No, nakon što sam se podrobnije upustio u čitanje knjige, moje razočarenje je bilo tim veće, što je prvobitna moja reakcija na pojavu ove knjige bila pozitivna.
Ovaj put nisam htio ulaziti u elaboraciju teorijskog dijela udžbenika, mada bi i tu imao štošta da kažem, već sam se koncentrirao na one dijelove knjige-udžbenika kojim se pokušava dati naučno i teorijsko obrazloženje događaja iz 1991/95. godine. Tu me je prije svega iznenadila autorova površnost i nizak nivo teorijskog obrazloženja procesa raspada SFRJ i stvaranje novih država, s obzirom na međunarodno javno pravo. Posebno u pogledu nerazlikovanja pojma državnog suvereniteta od pojma narodnog suvereniteta i, s tim u vezi, prava naroda u federalnim jedinicama na samoopredjeljenje u skladu sa međunarodnim pravom.
Iz nerazumijevanja tih osnovnih činjenica, proizašao je neuspio autorov pokušaj teorijskog i naučnog obrazloženja i opravdanja srpske secesije iz Bosne i Hercegovine, i dovođenja u pitanje legitimiteta Bosne i Hercegovine kao suverene države.

Nakladnik/ci
ISBN
9958-635-01-1
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2001
Broj stranica
303
Format
24 x 15 cm