Prikaži više Prikaži manje

120625

SVJEDOČANSTVA O STRADANJIMA HRVATA

33,18
29,86
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 33,18 
dostupno
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2013

O knjizi SVJEDOČANSTVA O STRADANJIMA HRVATA

Svjetsku i nacionalnu povijest ispisuje svaka generacija, preispitujući ljude i događaje. Vremenom bolje prosuđujemo o njihovoj ulozi i važnosti. I ova knjiga doprinosi istraživanju, boljem shvaćanju i vrednovanju povijesti hrvatskog naroda. Svjedočanstva i članci o stradanju hrvatskog naroda nastajali su više od deset godina, od 2001. godine, na području Duvanjske krajine, Hercegovine, Bosne i Dalmacije. Osobito obrađuje vrijeme Drugog svjetskog rata, Bleiburga i Križnog puta, poslijeratne vlasti, križara, tamnica komunističkog režima i ideologija 20. stoljeća. Autori su se u radu uvjerili kako još ima onih koji se boje i ustručavaju reći pravu istinu i otkriti zločince.

Neki od članaka su istraživanja uz literaturu i arhivske izvore. Pisani su razumljivim jezikom ljudima prosječne naobrazbe, čime će biti obogaćeni i visoko naobraženi, osobito povijesnim člancima sveučilišnih profesora u Zagrebu i Mostaru. Donesena su svjedočanstva o namješenim političkim procesima grupa i pojedinaca, komunističkim kazamatima u Zenici, na golom otoku i Ćelovini, neobjavljena izvješća iz komunističkoga sustava, ili ona koja su bila dostupna tek užim krugovima „odabranih“ i ideološki „podobnih“.

Čitatelji će dosta novoga otkriti što će možda primijeniti i neka njihova razmišljanja i stavove. Građa se može koristiti u stručnom radu povijesničara, dok će biti prikladna studentima i učenicima u pisanju diplomskih, seminarskih i maturalnih radova.

Velik je strah posijan u mračnim godinama, totalitarne vlasti nad hrvatskim narodom. Tajne državne službe OZNA i UDBA, KNOJ i partijski komiteti pokrivali su cijelo područje doušnicima u službi komunističkom režimu. Ova knjiga je poticaj općinskim i županijskim vlastima, saborskim i skupštinskim zastupnicima u zauzimanju za osnivanje općinskih povjerenstava. S ciljem zapisivanjem svjedočanstava, obilježavanja i ekshumiranja grobišta i stratišta žrtava.

Po riječima recezenta dr. Zvonimira Šeparovića : „Ovo je u neku ruku i zbornik radova, posebno mladim osobama da se upoznaju sa zlom koje je predstavljao komunizam kao brutalni totalitarni sustav, koji je negirao slobodu čovjeka i prava hrvatskog naroda. Ova je knjiga pravi spomenik tolikim žrtvama koje su pale i tolikim ljudima koji su patili pod terorom jednoumlja i nasilja svake vrsti. Ova je knjiga pravi mali kompendij, znanstvena knjiga prilagođena prvim potrebama u kraćem obliku. Ova je knjiga pravi žrtvoslov kakvih imamo posljednjih godina, viktimološke građe i svjedočanstava velike vrijednosti.“

Nakladnik/ci
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2013
Broj stranica
425
Format
31 x 15 cm