50100119728

TREĆI VAL - književnost ruske dijaspore potkraj XX. stoljeća

110,00 kn
99,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 99,00 kn
dostupno

O knjizi TREĆI VAL - književnost ruske dijaspore potkraj XX. stoljeća

Pod trećim valom ruske književnosti kritika podrazumijeva autore i djela koji su 60-ih, 70-ih i 80-ih godina XX. stoljeća emigrirali iz Sovjetskog Saveza na Zapad. Riječ je o dijelu literarnoga života koji se po svome svjetonazoru i poetici nije uklapao u strogo zadane socrealističke kanone nego je egzistirao izvan oficijelne kulture, u undergroundu, i vrlo često onkraj zakona, a u najboljem slučaju na rubovima državne periodike, u almanasima koji su izlazili u simboličnim nakladama u metropoli (Literaturnaja Moskva) ili pak u provinciji, poput legendarnoga izdanja Tarusskie stranicy.


Mnoštvo odabranih proznih i pjesničkih radova te brojni prilozi koji oslikavaju životnu dimenziju trećeg vala: osobna svjedočenja, bilješke o autorima i bibliografija prijevoda njihovih djela u Hrvatskoj – upućuju na osnovnu nakanu ovog zbornika: uputiti na duh neovisne ruske književnosti, podsjetiti na tekstove koji su iz ideoloških razloga bili nepoželjni u sovjetskoj kulturi, a koji su svojim kreativnim impulsima i snagom pamćenja radili na skupljanju rasutih fragmenata ruske književnosti XX. stoljeća i tako omogućili vertikalni razvitak literature, kontinuitet, povijest bez crnih ili bijelih mrlja.


Neki od brojnih zastupljenih autora jesu: Josif Brodski, Marina Temkina, Vasilij Aksjonov, Andrej Sinjavski, Svetlana Boim, Jurij Družnikov, Aleksej Hvostenko…

Preveo(la)
Irena Lukšić
Uvez
meki
Godina izdanja
2004
Broj stranica
563
Format
20x13 cm

Od istog autora

-10%SOC - ART: TEKSTOVI I KRITIKAAntikvarijat
27,00 kn30,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:27,00 kn
-10%ANTOLOGIJA RUSKE DISIDENTSKE DRAMEAntikvarijat
36,00 kn40,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:36,00 kn