Prikaži više Prikaži manje

173161

U ZAKLONU PREDRASUDA - Studije i eseji o umjetnosti i kulturi

14,00 | 105,48 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-169-525-1
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2023

O knjizi U ZAKLONU PREDRASUDA - Studije i eseji o umjetnosti i kulturi

Povjesničar kulture i muzikolog Marcel Bačić - nakon poznatih  djela Carmina figurata i Prostor interpretacije – u knjizi U ZAKLONU PREDRASUDA preispituje kao i dosad razne dominantne teorijske modele za razumijevanje imaginativnoga stvaralaštva. Također pokazuje korisnost i varljivost afirmiranja pojmova tradicije i predrasude kao okvira koji i danas mogu držati na okupu fenomene što sve brže podliježu djelovanju informatičke revolucije te analitičke fragmentacije.

Autor u 11 poglavlja knjige (Autobiografija i autoportret; Angelus novus;  Ljuštenje luka; Krivovjerje prvotnosti; Vrijeme mora jednom stati - Ironija Novog reda mise; Idiota de musica - Sastavak uz nenapisane fusnote; Nelagoda čujnosti) pojmove tradicija i predrasuda shvaća kao obrasce kojima se um služi da bi dokučio sebe i sve oko sebe, bez obzira na to koliko ima pouzdanih podataka na koje se može  osloniti.

Slojevitost pristupa različitim, ali i istim temama na različitim područjima potkrijepljena je nizom metodički odabranih i vrlo konkretnih uputa na određena likovna, muzička, književna i filozofska djela, što čitatelju udomaćenom na jednom području otvara široke horizonte i na drugim područjima te ga potiče na daljnja istraživanje, a onom komu je blisko i poznato nekoliko područja pruža intelektualni užitak u prepoznavanju starih i otkrivanju novih veza i odnosa.

Knjiga je namijenjena obrazovanom čitateljstvu, zainteresiranom za široko područje umjetnosti, znanosti i filozofije a posebice stručnjacima i studentima likovnih i muzičkih disciplina, filozofije i različitih znanosti.

Autor/i
ISBN
978-953-169-525-1
Uvez
meki
Godina izdanja
2023
Broj stranica
227
Format
21 x 15 cm