Prikaži više Prikaži manje

159301

UGANDA

26,41
15,85
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 23,77 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-222-930-1
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2020

O knjizi UGANDA

Roman, a ne bi bilo pogrešno reći ni roman-esej ni poema u prozi Uganda Sebastiana Antonia Kukavice govori, na vrlo specifičan način, o tome što se događa kada karavela Kristofora Kolumba prelazi 46. meridijan. No, to nećemo doznati, ali ćemo zato, kroz dvadesetak labavo povezanih priča iz različitih epizoda povijesti moderne kartografije, teorije države, utopijskog mišljenja i mesijanizma, doznati sve i svašta o stotinu različitih (pseudo)povijesnih tema u isto vrijeme, kako već nalažu prakse histeričnog realizma.

Uganda moćno demonstrira autorovu erudiciju i zanimanje, kod nas, a i šire vrlo osamljeno, za radikalne ideje uglavnom povezane s aktivnim i pasivnim nihilizmom, kulturnim pesimizmom i kritikom moderne. Drugim riječima, radi se o romanu ideja koji kroz svoje priče dotiče najrazličitija razdoblja i njihove zaplete, mikro i makro scene: od priča smještenih u doba inkvizicije, preko priča iz epohe portugalskog ili nizozemskog kolonijalizma, pa sve do priča o začetku neoliberalizma… Stoga, cijeli roman postaje trajno gubljenje u „bunaru povijesti“.

Radi se o jedinstvenom i herojskom pothvatu ispisanom u jednoj (nedovršenoj!) rečenici, poetiziranim stilom, punom informacija, romanu koji pomiče i ljestvicu ambicija i okvire domaće književnosti. Naime, ovaj roman-esej- ‑rečenica je opsega 777 kartica teksta pravilno ritmiziranih zarezima − jer nikad nije bilo važnije i teže udahnuti nego sada − kako b

Nakladnik/ci
ISBN
978-953-222-930-1
Uvez
meki
Godina izdanja
2020
Broj stranica
555
Format
24 x 15 cm