Prikaži više Prikaži manje

18614

UPRAVLJANJE ZAJEDNIČKIM DOBRIMA - evolucija institucija za kolektivno djelovanje

19,91 | 150,00 kn
17,92 | 135,01 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 19,91  | 150,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 953-222-226-X
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2006

O knjizi UPRAVLJANJE ZAJEDNIČKIM DOBRIMA - evolucija institucija za kolektivno djelovanje

Knjiga američke politologinje Elinor Ostrom «Upravljanje zajedničkim dobrima», objavljena 1990. godine, danas se smatra klasičnim djelom, knjigom koja je utrla put novom pristupu proučavanju institucija u političkoj znanosti. Knjiga je od samog početka privlačila veliku pozornost politologa, sociologa, ekonomista, ali i znanstvenika izvan društvenih znanosti. Razloge tome valja tražiti u posve originalnom načinu na koji je autorica pristupila proučavanju prirodnih resursa poput šuma, podvodnih zaliha vode i irigacijskih sustava, koje u stručnoj literaturi podvodimo pod naziv zajednička dobra.

Elinor Ostrom je primijenila metodologiju institucionalnog racionalnog izbora, pristupa koji je na razmeđi dviju široko primjenjivanih metodologijskih orijentacija suvremene politologije - institucionalizma i teorije racionalnog izbora, da bi ukazala na kompleksnost situacija u koje ljudi dolaze pri eksploataciji spomenutih resursa...
-- Zdravko Petak

Probleme prekomjernog iskorištavanja resursa, kao i neadekvatnog gospodarenja tim resursima (poput prekomjernog izlova ribe ili eksploatacije šuma, pašnjaka i si.), toliko aktualne i u hrvatskom tranzicijskom kontekstu, Ostrom analizira iz perspektive sposobnosti lokalnih zajednica, odnosno dobrovoljnih organizacija da pronađu održive i ne pretjerano skupe oblike upravljanja resursima zajedničkih dobara. Ostrom kritizira i pretjerano oslanjanje na državu kao skup i ne pretjerano učinkovit mehanizam upravljanja, ali i oslanjanje na privatizaciju i tržišne mehanizme upravljanja te uvjerljivo pokazuje kako «zatvorenikova dilema», «tragedija zajedničkog dobra» i izostanak kolektivne akcije nisu neminovni.
-- Vojmir Franičević

Elinor Ostrom je bila profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu i sudirektorica istraživačkog centra «Workshop in Political Theory and Policy Analysis». Bavi se temama na razmeđi političke ekonomije i javnih politika, s posebnim interesom za proučavanjem utjecaja institucionalnih pravila na logiku kolektivnog izbora. Za svoj rad dobila je niz najprestižnih priznanja u društvenim znanostima, od kojih ističemo nagradu Frank E. Seidman za političku ekonomiju 1997, nagradu Johan Skytte za političku znanost, te nagradu James Madison Američkog udruženja za političku znanost. Pored «Upravljanja zajedničkim dobrima», medu značajnijim su joj knjigama «Local Government in the United States» (1988), «Rules, Games and Common-Pool Resources» (1994) i «Understanding Institutional Diversity» (2005).

Teorija institucija i razvoja u djelu Elinor Ostrom: Povodom Nobelove nagrade za ekonomiju 2009.

Autor/i
Preveo(la)
Marijana Grbeša , Anamarija Musa
Nakladnik/ci
ISBN
953-222-226-X
Uvez
meki
Godina izdanja
2006
Broj stranica
304
Format
21 x 15 cm

Od istog autora

-10%UPRAVLJANJE ZAJEDNIČKIM DOBRIMA - evolucija institucija za kolektivno djelovanjeAntikvarijat
9,56  | 72,01 kn10,62  | 80,00 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:10,62  | 80,00 kn