Prikaži više Prikaži manje

164219

UZ KRIZU KRITIKE - TRANSKILTUROLOŠKI ESEJI

17,92
16,13
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 14,34 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-351-292-1
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2020

O knjizi UZ KRIZU KRITIKE - TRANSKILTUROLOŠKI ESEJI

Uz snažan oslonac u francuskoj intelektualnoj tradiciji, Marko-Marija Gregorić u ovoj knjizi nastavlja svoje strastveno zanimanje za jezik, ovoga puta posežući za nizom primjera iz svijeta koji nas okružuje i iz jezika koji nas okružuje – jer su jezik i svijet na ovim stranicama često prikazani poput zmije koja grize svoj rep.
Ovdje, poput vještog pilota, Gregorić nas vodi na panoramski let prilikom kojeg nam se pokazuju prostranstva suvremenih intelektualnih obzora i stranputica: problemi modernog scijentizma, ideologizacije jezika, novih konzervativizama, popularne psihologije i petparačke duhovnosti, kao i fenomen „kaubojizacije mišljenja“, kako on naziva posvemašnju žudnju za definitivnim odgovorima na složena pitanja o ljudskoj poziciji u svijetu, već pripremljenima i spremnima za konzumaciju (nakon podgrijavanja u mikrovalnoj pećnici brojnih video eseja i debata na Youtubeu). Hrana koja se servira na ovom letu drugačija je: ona je punog i snažnog okusa, te s mnoštvom sastojaka koje ni najkreativniji kuhar možda ne bi upario. Letimo s Gregorićem u dobrom društvu njegovih sugovornika i polemičkih partnera (René Girard, Charles Péguy, Bruno Latour, Georges Bernanos, Zoran Kravar, Dinko Telećan, Boris Gunjević, da spomenem samo neke). Sve to jamči zanimljivu avanturu, ali i neizvjestan cilj putovanja. A putovanje tako postaje još uzbudljivije. - Feđa Gavrilović

"Razoružanje i pacifikacija, jedini opstali univerzalizmi koji su još održivi kao univerzalizmi, neodgodive 'univerzalne vrijednosti', ne mogu zaobići logos; što će reći ne mogu zaobići ni teologiju, ni metafiziku, ni poeziju ni znanosti, ako žele biti išta drugo osim zgodnih tema za doktorsku disertaciju ili obvezatnih klišeja političara. Odricanje od logosa, od povjerenja u ljudski jezik, nužno povlači za sobom stavljanje sveg povjerenja u silu. Smislio sam moto 'Natrag samim riječima!' da označim takvo stajalište, takav program mirotvorne – ali ne posve defenzivne – obrane logosa u svem bogatom značenju te riječi. Taj povratak ne uključuje samo poticaj na kulturno oplemenjivanje i učenje i izučavanje, nego i, mnogo dublje od toga, uključuje radikalnu relativizaciju svih tobožnjih apsoluta."

ISBN
978-953-351-292-1
Uvez
meki
Godina izdanja
2020
Broj stranica
160
Format
24 x 15 cm

Od istog autora

-10%RUŽMARIN - Pjesme i prepjevi
8,96 9,95 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:7,96 
-10%RIJEČI, POD NOSOM
11,35 12,61 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:10,09 
-10%POD ČAROBNJAKOVIM PLAŠTEM
16,20 18,00 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:14,40