Prikaži više Prikaži manje
98071

VEĆESLAV HOLJEVAC - Graditelj, vizionar, ratnik

100,00 kn
90,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 9789539859464
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2006

Opis - VEĆESLAV HOLJEVAC - Graditelj, vizionar, ratnik

Uskoro će se navršiti trideset i šest godina od smrti Većeslava-Vece Holjevca. Pitam se, znaju li danas četrdesetogodišnjaci, tridesetogodišnjaci, ili oni kojima je tek dvadeset godina, tko je bio Veco Holjevac, što je on učinio za Grad u kojemu oni danas žive? Pitam se, da li na satu povijesti u školama ovoga Grada spominju njegovo ime? Da li na fakultetima studenti i profesori znaju, koliko je taj čovjek uložio napora i kolike je prepreke prevladao da bi se izgradila nova zdanja njihovih učilišta?
 
Nemamo anketa, ni radova koji bi nam egzaktno odgovorili na ova pitanja. Do sada nije sustavno sabrana ni objavljena grada iz tog razdoblja, osim petnaestak, dvadesetak članaka ili kraćih osvrta na stranicama dnevnih novina. Uz njih usamljeno stoji studiozni rad Slavka Goldsteina, objavljen 1970. godine na deset stranica u časopisu "Kritika" pod naslovom Nacrt za Većinu biografiju, otvorivši dublji uvid u kreativnu misao i djelo toga osebujnog čovjeka. Sve to zajedno je premalo da bi rasvijetlilo put i djelo jednog od najsposobnijih i najzaslužnijih predsjednika, odnosno gradonačelnika Zagreba u 20. stoljeću.
 
Zašto je tome tako?
 
Ima mnogo razloga koje valja istražiti. Jedan od razloga, vjerojatno je u tome što hrvatske vladajuće strukture i birokratska svijest onoga vremena nisu bile dorasle prepoznati razliku između prirodne težnje ljudi za nacionalnim identitetom kao kvalitetu, i nacionalističkog pretjerivanja kada se nacionalizmu podređuju ljudi, njihova prava i slobode. Naravno, u to vrijeme partijski otpisanome čovjeku nisu javno priznate njegove vrline i vrijednosti. Zbog toga se o njemu pisalo malo.
 
Ali, postavlja se pitanje, zašto u razdoblju od stvaranja demokratske Hrvatske, dakle, u posljednjih petnaest godina opet nemamo tekstova o Veći Holjevcu osim tri, četiri omanjih članaka. To je sada, valjda, zato jer je Veco pripadao onome vremenu, a danas se nikome ništa stvaralački vrijedno ne priznaje iz onoga vremena, pa ni Veci Holjevcu. Bilo bi smiješno da nije tragično. Po svome karakteru birokratska se vlast nigdje ne razlikuje, nije drugačija ova sadašnja od prethodne iz onoga vremena.
 
Razmišljanja o čovjeku kakav je bio Veco Holjevac upućuju na potrebu sustavne obrade podataka iz razdoblja njegovog djelovanja i otimanja zaboravu vrijednosti izraženih u njegovoj osobi i djelu. Zato smo se mi, još uvijek živi prijatelji, poštovaoci i njegovi suradnici, prihvatili posla objavljivanja ove knjige.
 
Naime, na Okruglom stolu koji je 17. studenog 2004. godine održan u Karlovcu u povodu godišnjice legendarne akcije upada voda 24 partizana na čelu sa Većom Holjevcem u okupirani Karlovac, govorilo se ne samo o temama iz NOB-e, nego i o ulozi Vece Holjevca u izgradnji Zagreba. Ti referati koji su podneseni na Okruglom stolu i želja sudionika rasprave da svoja izlaganja još prošire novim činjenicama i spoznajama, bili su temeljna, početna grada za pripremu knjige. Za njeno objavljivanje već se tada založio Milan Bandić, sadašnji gradonačelnik Zagreba.
 
Zašto knjiga? Postavilo se pitanje, ima li za nju dovoljno relevantnih priloga? Jesu li u dovoljnoj mjeri iskorišteni arhivski podaci i dokumenti, ne bi li trebalo pokrenuti još neka istraživanja i pričekati rezultate?
 
Odgovor na ova pitanja i konačan stav Izdavačkog i redakcijskog odbora bio je:
 
1. Nama je ovog časa dužnost napraviti ono što možemo. To jest, objaviti podatke, dokumente i sjećanja koja smo prikupili, upoznati s njima i dati ih na korištenje sadašnjoj generaciji. Daljnja istraživanja ostavljamo zainteresiranim pojedincima te stručnim i znanstvenim organizacijama.
 
2. Objavljivanjem knjige o životu i djelu Većeslava - Vece Holjevca sačuvat ćemo zabilješke, sjećanja i razmišljanja još živih svjedoka i suvremenika koji su s Vecom Holjevcom radili, stvarali i prijateljevali. U protivnom, ti bi sadržaji bili izgubljeni.
 
3. Za povijest grada Zagreba od izuzetne su važnosti velika urbanistička ostvarenja, zamišljena, započeta, a mnoga i dovršena za vrijeme dok je na čelu grada bio Većeslav Holjevac. Taj veliki posao on je ostvario s brojnim suradnicima u atmosferi (gospodarskoj, političkoj i socijalnoj) kakvom se je mogao nositi samo takav čovjek, borac kakav je bio Veco.
 
4.Navršava se 65 godina od početka NOB-e u kojoj je Veco Holjevac bio organizator ustanka i izvršilac najhrabrijih pothvata i kojoj je dao neprocjenjiv doprinos kao borac, čovjek i rukovodilac. Bliži se 90 godina od njegovog rođenja i 36 godina od njegove prerane smrti. To treba obilježiti! To su samo neki od razloga zbog kojih, smatra izdavački odbor, treba objaviti ovu knjigu.
 
U hrvatsku povijest, Veco Holjevac ušao je prije svega ključnom ulogom na čelu Grada, kao predsjednik NO grada Zagreba, odnosno Gradske skupštine. On je, naravno, u hrvatskoj povijesti verificiran i kao pokretač ustanka na Kordunu i Baniji, organizator najsmjelije akcije u 1941. godini - ulaska partizanskog voda u okupirani Karlovac i kao narodni heroj.
 
U ratu i miru, gdje god je djelovao, Vecu Holjevca su karakterizirale vrline koje posjeduju rijetki ljudi. U svakom poslu koji je obavljao bio je temeljit, uporan, promišljen. Obavljajući najveće državne i vojne dužnosti, ostao je skroman, pristupačan svakome čovjeku od djeteta do starca. Vjerujem, drugujući s njim punih trideset godina, da bi bilo teško pronaći čovjeka u Zagrebu, Karlovcu, Kordunu, i Hrvatskoj koji o Veci ne bi govorio s poštovanjem, ljubavlju i prijateljski.
 
Juraj Hrženjak

Autor/i
ISBN
9789539859464
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2006
Broj stranica
157
Format
33 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.