50100118926

VIOLINSKI KONCERTI IVANA JARNOVIĆA - glazbeni aspekti i društveni kontekst njihova uspjeha u 18. stoljeću

55,00 kn
44,00 kn
dostupno
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2006

O knjizi VIOLINSKI KONCERTI IVANA JARNOVIĆA - glazbeni aspekti i društveni kontekst njihova uspjeha u 18. stoljeću

Violinski koncerti Ivana Jarnovića (1747-1804) analizirani su u ovoj knjizi u kontekstu ideja o glazbi druge polovice 18. stoljeća. Upućuje se na postavke H. Ch. Kocha i nekih njegovih suvremenika koji su – dajući upute za poželjno skladanje – upozoravali na djela i njihova obilježja u onodobnih skladatelja, uobličavajući estetičke principe i stajališta svojeg razdoblja. Koncerti su odabrani kao prirodni središnji skladateljski interes violinskog virtuoza, svojedobno popularnog u mnogim europskim središtima – velegradovima poput Londona, Pariza, Petrograda, Beča – te na dvorovima francuskih, danskih, poljskih, ruskih idrugih plemića.


Upravo se javnost – publika – te želja za dopadljivošću i privlačenjem pozornosti (kao i danas aktuelnim načinom razmišljanja javne osobe) pokazali važnim čimbenicima koji su utjecali na neke Jarnovićeve skladateljske postupke.


Drugi dio knjige posvećen je Jarnovićevom javnom djelovanju: od muziciranja s mnogim istaknutim suvremenicima u privatnim krugovima plemićkih i građanskih salona, preko sudjelovanja u javnim prigodama glazbenih akademija, pretplatničkih ciklusa, dobrotvornih koncerata, do nastupa u popularnim restoranima i krčmama, ali i sudjelovanja na tzv. duhovnim koncertima u dane kada su svjetovne zabave, a osobito operne predstave, bile zabranjene. Jarnovićev opus podvrgnut je analizi koja otkriva posebnosti njegova stila, a njegovo se skladateljsko djelo može smjestiti na prijelaz iz kasnog baroka u klasicizam. U svojoj sveukupnoj aktivnosti Jarnović se tako javlja kao tipičan predstavnik svojega doba na razmeđi između aristokratskog sustava i novog građanskog društva klasicizma i ranog romantizma. Na hrvatskom s engleskim sažetkom.

Uvez
meki
Godina izdanja
2006
Broj stranica
262
Format
24x17 cm