40100005183

VLADALAC

25,00 kn
20,00 kn
dostupno
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 1964

O knjizi VLADALAC

U povijesti ljudskih ideja pojedine su knjige izvršile golem utjecaj na čitatelje: taj se utjecaj ogleda i odrazuje u kulturi, civilizaciji, znanosti, u samom tijeku povijesnih zbivanja. Dvije su kategorije spisa ovdje relevantne: prvo, one knjige koje su poslužile kao neposredno sredstvo u određivanju tijeka zbivanja; i drugo, one knjige koje su oblikovale ljudski um kroz stoljeća. Ove su izazvale sporije učinke negoli one koje spadaju u prvu kategoriju, ali je njihov trag dublji, a njihov život postaje bogatiji kroz stoljeća.
Jedna od takvih knjiga je i Vladar Niccoloa Machiavellija, tajnika Firentinske republike, koji se s propašću Republike, izgubivši mjesto, povukao na selo i posvetio knjigama. Djelo je napisano 1513. godine, u renesansnoj Firenci (točnije, u njezinoj bližoj okolici), a objavljeno je tek 1534. godine, nakon smrti njegova autora. Otada počinje hod ove knjige kroz povijest ljudskih ideja, točnije kroz povijest političkih ideja, izazivajući sad divljenje, sad osporavanje i kritike, no u svakom slučaju neprestano izazivajući ljudsku refleksiju, potičući je na pokušaj dešifriranja one »prave poruke« koju nam je autor htio priopćiti.
I mnoge knjige poput Vladara spadaju u višeznačna djela, koja se mogu tumačiti ovako ili onako, ovisno o polaznom stajalištu čitatelja, o njegovoj kulturi, predrasudama, vremenu, misaonom ili emotivnom habitusu... Stoga ne nedostaje interpretativnih vodiča i tumača velikih knjiga i djela koja su obilježila čovječanstvo.

Preveo(la)
Jugana Stojanović
Uvez
meki
Godina izdanja
1964
Broj stranica
111
Format
18x11 cm