Prikaži više Prikaži manje

111778

VUKOVAR - Vodič po memorijalnim mjestima

29,90 kn
26,91 kn
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-7892-27-2
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2014

O knjizi VUKOVAR - Vodič po memorijalnim mjestima

Nakon što su Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srpske snage okupirale Baranju, započele su napad na Osijek, Vinkovce i Vukovar. Zbog teških poraza u prvoj fazi napada na Vukovar, JNA je promijenila taktiku. Grad je danonoćno izlagan strahovitim granatiranjima, kojima su razrušene ili oštećene gotovo sve vukovarske građevine, tako da se život stanovnika odvijao u podrumima. Nisu pošteđeni ni vjerski, kulturni i povijesni spomenici, ni gospodarski i stambeni objekti, čak ni bolnica.

Početkom listopada 1991. većina sela vukovarske općine već je bila okupirana, a grad se našao u potpunom okruženju velikog broja vojnika JNA, Teritorijalne obrane Srbije i paravojnih srpskih formacija. Na raspolaganju su imali nekoliko stotina oklopnih borbenih vozila i topova raznih vrsta i kalibara iz kojih je na grad ispaljeno nekoliko stotina tisuća projektila te potporu ratnih brodova i ratnog zrakoplovstva. Nasuprot tome, snage branitelja s oružjem u samom gradu bile su neusporedivo slabije, bez značajnije podrške topništva i bez ratnog zrakoplovstva. U potpunom okruženju mogućnost njihove opskrbe bila je otežana. Procjenjuje se da je s oružjem u ruci u samom Vukovaru bilo oko 1800 – 2000 pripadnika policije, garde (Hrvatske vojske) i dragovoljaca iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Uz Hrvate, među vukovarskim braniteljima bili su i pripadnici ostalih naroda u Hrvatskoj: Srbi, Mađari, Rusini, Slovaci, Nijemci, Francuzi  i drugi.

S obzirom na iznimno velik nesrazmjer u ljudstvu i tehnici u korist napadača, vojne procjene predviđale su da se obrana Vukovara u takvim okolnostima može održati svega nekoliko dana. No branitelji su izdržali gotovo tri mjeseca neprekidnih napada. Bitka za Vukovar trajala je od 25. kolovoza do 18., odnosno 20. studenoga 1991., kad je znatno nadmoćniji napadač okupirao središte grada, a potom i Borovo Naselje. Dio branitelja uspio je u probojima po skupinama izaći iz grada prije njegove okupacije, a dio je zarobljen. S okupacijom grada uslijedila su masovna smaknuća hrvatskih branitelja i civila, te pljačka i progon stanovnika.

Zbog neočekivano jakoga i uspješnoga otpora vukovarskih branitelja znatno nadmoćnijem neprijatelju, te zbog razaranja kakva u Europi nisu zabilježena od Drugoga svjetskog rata, Vukovar je postao simbolom hrvatskoga otpora srpskoj agresiji u Domovinskom ratu, a njegovi stanovnici, posebice branitelji, primjer požrtvovnosti, domišljatosti i hrabrosti. Svojom iznimnom ulogom u spriječavanju neprijatelja da okupacijom cijele istočne Slavonije ostvari povoljne uvjete za daljnje napredovanje prema Zagrebu, obrana Vukovara poprimila je veliki značaj za ukupnu obranu Hrvatske. Ali i za međunarodno priznanje, jer su ubojstva civila i razmjeri razaranja Vukovara pomogli da svjetska javnost napokon shvati tko je žrtva, a tko agresor u ratu u Hrvatskoj. Zbog toga mnogi drže da je bitka za Vukovar strategijska značajka sustava vrijednosti suvremene hrvatske države, a da su svojim domoljubljem i hrabrošću vukovarski branitelji zaslužili počasno mjesto u hrvatskoj povijesti. Pod srpskom okupacijom Vukovar je, zajedno s Baranjom, i ostalim dijelovima istočne Slavonije i zapadnoga Srijema – tzv. UN sektor Istok, ostao sve do 15. siječnja 1998., kad je procesom mirne reintegracije, koji je proveden uz nadzor međunarodne zajednice, napokon vraćen u sastav Republike Hrvatske.

U vodiču su ukratko opisana sva mjesta stradanja u Vukovaru, s fotografijama, prostorom za vlastite bilješke, a na kraju je karta Vukovara s ucrtanim svim memorijalnim mjestima.

Memorijalna mjesta su:

TRPINJSKA CESTA

BOROVO COMMERCE

VUKOVARSKA BOLNICA

KRIŽ NA UŠĆU VUKE U DUNAV

LOGOR VELEPROMET

SAMOSTAN

VODOTORANJ

MEMORIJALNO GROBLJE

SPOMEN DOM OVČARA

MASOVNA GROBNICA OVČARA

KUKURUZNI PUT

ISBN
978-953-7892-27-2
Uvez
meki
Godina izdanja
2014
Broj stranica
80
Format
20 x 15 cm

Često postavljena pitanja

Načini plaćanja

Kupnju odabranih naslova moguće je obaviti na četiri načina:

 1. Kreditnom karticom – ovaj oblik kupnje podliježe svim zakonom propisanim standardnim procedurama zaštite, pri čemu Superknjižara d.o.o. jamči sigurnost podataka koji se koriste u procesu kupnje. Proces autorizacije podataka odvija se u sklopu T- Com Pay Way sustava zaštićenim SSL sigurnosnim protokolom sa 128-bitnom enkripcijom podataka. Naplata se vrši tek onog trenutka kada je narudžba spremna za isporuku, a kupac se e-mailom obavještava o svakom koraku u procesuiranju.
 2. Pouzećem – ovaj oblik plaćanja znači da se naručeni artikli plaćaju pri preuzimanju pošiljke. Zasad je taj oblik plaćanja moguć samo na području Republike Hrvatske.
 3. Virmanom/uplatom na račun – virmansko plaćanje preporučamo svim pravnim osobama kojima je potreban R1 račun. Odabirom tog načina plaćanja, kupac će nakon što naruči traženi proizvod primiti predračun (faksom ili e-mailom), a Superknjižara će mu nakon registracije uplate poslati pošiljku i R1 račun. Uplata na račun preporuča se privatnim osobama kojima nakon zaprimljene narudžbe stiže e-mail s ponudom za plaćanje (e-banking, uplata u banci, pošti itd.). Taj način plaćanja mogu koristiti i osobe koje naručuju iz inozemstva.
 4. Gotovinom – ovaj oblik plaćanja dostupan je samo u onim slučajevima kada se kao opcija isporuke odabere preuzimanje u jednoj od naših knjižara.
Načini isporuke

Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije:

 1. Slanje pošiljke na željenu adresu.
   
  • Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske. Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna, a za narudžbe iznad 500 kuna dostava je na području Hrvatske besplatna).
    
 2. Preuzimanje pošiljke u jednoj od naših knjižara, bez troškova dostave (samo za narudžbe s područja Hrvatske). Ovaj oblik isporuke ujedno je i najbrži, zbog toga što je ponuda proizvoda naše internetske knjižare ujedno i fizički dostupna u zagrebačkoj knjižari na Rooseveltovu trgu (Savska). Naručeni artikli mogu se preuzeti (nakon što kupac e-mailom dobije obavijest o isporuci) u sljedećim knjižarama:
   
  • Superknjižara, Rooseveltov trg 4 (preko puta Muzeja Mimara – zgrada Novinarskog doma), 10000 Zagreb (radno vrijeme od 9 do 18 sati radnim danom tel. 01/4875-735, e-mail: superknjizara@superknjizara.hr
  • Znanje Bookshop, Gajeva 1, 10000 Zagreb, tel: 01 5577 953, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-21:00; sub 9:00-20:00. bookshop@znanje.hr
  • Znanje Zadar, Sveti Donat, Knezova Šubića Bribirskih 11, 23000 Zadar, tel: 023 254 518, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 zadar@znanje.hr
  • Znanje Varaždin – Lumini centar, Ulica grada Lipika 15, Donji Kneginec, 42204 Turčin, tel: 042 555 002, Radno vrijeme: pon-ned 09:00 - 21:00 lumini@znanje.hr
  • Znanje Split – Miroslav Krleža, Kraj Sv. Marije 1, 21000 Split, tel: 021 271 714, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 split@znanje.hr
  • Znanje Slavonski Brod, Trg pobjede 28, 35000 Slavonski Brod , tel: 035 295 258, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 brod@znanje.hr
  • Znanje Rijeka, Užarska 1, 51000 Rijeka, tel: 051 582 091, Radno vrijeme: pon-sub 08:00 - 20:00 rijeka@znanje.hr
  • Znanje Pula, Giardini br. 4, 52100 Pula, tel: 052 354 650, Radno vrijeme: pon-pet 08:00-20:00; sub 08:00-14:00 pula@znanje.hr

 

Registracija i zaboravljena lozinka

Za kupnju na internetskoj stranici Superknjižare potrebno je izvršiti registraciju odnosno kreirati korisnički račun i unos osnovnih podataka. Registraciju je moguće izvršiti prije procesa naručivanja ili tijekom njega. Nakon odabira polja Registracija otvara se obrazac u kojemu je potrebno ispuniti osnovne podatke. Kupac sam odabire lozinku s pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Nakon popunjavanja traženih podataka potrebno je unose potvrditi klikom na polje Završi registraciju. Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom e-mail adrese i lozinke.


U slučaju da kupac zaboravi lozinku, dovoljno je poslati e-mail klikom na link Zaboravljena lozinka? Proslijedit ćemo vam novu lozinku za pristup podacima – naknadno je možete promijeniti jer automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive'. Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju u sustavu Superknjižare potrebna je jedino e-mail adresa i lozinka.

Pretplata na newsletter

Korisnici pri registraciji mogu odabrati opciju primanja newslettera, redovite usluge Superknjižare koja vas informira o novim naslovima u ponudi i posebnim akcijama. Usluga se u svakom trenutku može jednostavno otkazati slanjem e-maila našoj korisničkoj službi

Pretraživanje

Naša ponuda može se pretraživati na temelju dva osnovna principa:

 1. Pretraga korištenjem tražilice koja je strukturirana tako da se na početku upisivanja željenog pojma u samom polju tražilice u padajućem izborniku pojavljuju rezultati koje je moguće odabrati ili upisivanjem cijelog pojma i odabirom polja Pretraži
 2. Knjige možete pretraživati i bez upotrebe tražilice, pretraživanjem pojedinih tematskih područja (lijevi izbornik) te novih i najprodavanijih naslova (gornji izbornik). U lijevom izborniku moguće je odabrati željeno područje, a klikom na jedno od glavnih područja širi se broj mogućnosti s potpodručjima. Nakon odabira željenog područja, artikli se izlistavaju, a moguće je koristiti i dodatnu tražilicu koja odabrano područje razvrstava prema godini izdanja, od najstarijih do najnovijih i obratno, te prema cijeni i naslovu.
 3. Nove naslove moguće je pretraživati klikom na polje Sva nova izdanja.
Prigovori kupaca

Sukladno čl. 10 Zakona o zaštiti potrošača, Prodavatelj omogućuje svim Kupcima da svoje prigovore upute putem pošte na adresu Prodavatelja Superknjižara d.o.o. 10 000 Zagreb, Rooseveltov trg 4, odnosno putem elektroničke pošte na adresu elektroničke pošte Prodavatelja superknjizara@superknjizara.hr, te će Prodavatelj obavijestiti Kupca o zaprimljenom prigovoru. Na sve primjedbe i prigovore Prodavatelj će odgovoriti najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimljenog prigovora. Kako bi Prodavatelj sukladno članku 10. stavku 5. Zakona o zaštiti potrošača potvrdio primitak pisanog prigovora, a zatim i na isti odgovorio, Kupac treba navesti točne podatke za primitak istoga.

Izjava o konverziji

Za korisnike van Hrvatske - Naplata se uvijek vrši u hrvatskim kunama.  

Iznos koji će teretiti Vašu kreditnu karticu dobija se na način da se hrvatska kuna pretvara u Vašu valutu prema trenutnoj tečajnoj listi Hrvatske Narodne Banke. Kada se Vama naplaćuje iznos se pretvara u Vašu valutu prema tečaju kuće kreditne kartice kojom ste platili.

Kao rezultat pretvaranja valuta može doći do male razlike u cijeni od one koja je naznačena na našoj internet stranici.