Prikaži više Prikaži manje

110100

ZAGREB - ARHITEKTONSKI ATLAS

25,22
22,70
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 25,22 
dostupno
ISBN ISBN: 9789531744553
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2014

O knjizi ZAGREB - ARHITEKTONSKI ATLAS


O tome kako su povijest i njezine mijene utjecale na arhitekturu grada priča dr. Dragan Damjanović u knjizi na 253 kartice popraćene brojnim ilustracijama najpoznatijih i najvrjednijih zagrebačkih arhitektonskih rješenja. Počevši od prvog spomena Zagreba u 11. stoljeću do naših dana, Damjanović analizira kroz vrijeme i stilove sve one građevine koje su od dva odijeljena naselja, Gradeca i Kaptola stvarale buduću gradsku cjelinu. Prati njezino osmišljavanje, rekonstrukcije, obnove i preinake ne bi li kao na tablici popunio kockice i stvorio cjelinu grada kakvog danas vidimo. Zanimljivo je da se on u svojoj knjizi ne zaustavlja u vremenu kako bi novovjeki i sadašnji Zagreb ostavio nekoj bližoj ili daljoj budućnosti nego prati rad arhitekata do u naše doba.

Analizirajući pojedine građevine i osobnosti arhitekata on govori i o tome kako se kroz povijest mijenjala situacija u odnosu na domaće snage. Brojne građevine iz vremena trojedine monarhije povjerene su mađarskim odnosno austrijskim arhitektima – one su svjedočile svojevrsnu gospodarsku i službenu namjenu objekta. Domaći arhitekti (koji su se dugo školovali na stranim sveučilištima) najprije su dobivali povjerenje tek ponekih privatnih osoba da bi kasnije u novoj državi, počevši od 1918. bili autori većine bitnih arhitektonskih rješenja u državi.

U analizi vremena i dokumenata, točnije zakona koji ograničavaju eventualne iskorake struke u nesklad, Damjanović govori o stvaranju novih gradskih naselja u socijalizmu koji su umnogome bili definirani i planirani ili barem daleko temeljitije promišljani od arhitektonskih rješenja koja se nude i preplavljuju grad od početka samostalnosti Hrvatske.

Od 11. stoljeća do najnovijih stilova, širenje i spajanje grada, ekspanziju 19. stoljeća, prepletanja klasicizama, historicizma, secesije, gradnje iz razdoblja između dva svjetska rata, arhitektonska rješenja socijalističkog razdoblja i posljednjih dvadesetak godina autor prati i kroz građevine i uvijek kad je to moguće kroz njihove autore, ali i naručitelje onih koji će svi zajedno s različitih aspekata kreirati ukupnu sliku današnjeg Zagreba.


O autoru:

Dragan Damjanović rođen je 31. listopada 1978. u Osijeku. Opću gimnaziju završio je 1997. godine u Našicama. Godine 2002. završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1. ožujka 2003. Zaposlen kao znanstveni novak na Odsjeku za povijest umjetnosti na projektu Hrvatska umjetnost XIX. i XX. stoljeća u europskom kontekstu prof. dr. sc. Zvonka Makovića, te kod istog profesora na projektu Hrvatska umjetnost od klasicizma do postmoderne. Magistrirao je u ožujku 2005. godine s temom Vukovarski arhitekt Fran Funtak. Doktorsku disertaciju pod nazivom Đakovačka katedrala obranio je 14. prosinca 2007. godine.

U proljeće 2002. uključen je u projekt Geschichte Südosteuropas als europäische Geschichte prof. dr. Holma Sundhaussena s Istočno-europskog instituta Slobodnoga sveučilišta u Berlinu, a u organizaciji Pakta stabilnosti Jugoistočne Europe. U sklopu ovog projekta bio je jedan od troje predstavnika Hrvatske na intenzivnim tečajevima u Sinai, Leipzigu, Banskom, Berlinu, Ohridu i Beogradu. U dva je navrata dobio dvomjesečnu stipendiju Ernst Mach austrijskog ÖAD-a za istraživanja arhivske građe i literature u Beču.

Aktivno je sudjelovao u organizaciji izložbe Slavonija, Baranja i Srijem, vrela europske civilizacije u dijelu koji se odnosi na umjetnost XIX. stoljeća. Sudjeluje u izradi Likovnog leksikona (projekt LZ Miroslav Krleža u Zagrebu) kao voditelj za razdoblje od 1850. godine do kraja 19. stoljeća. Od ožujka 2004. godine sudjeluje u izvođenju nastave na Odsjeku za povijest umjetnosti. Na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu predaje kolegije: Umjetnost 19. stoljeća, Arhitekt Herman Bollé te Herman Bollé restaurator. Njegovo glavno područje istraživačkog interesa vezano je za povijest arhitekture sjeverne Hrvatske i Slavonije u XIX. i prvoj polovini XX. stoljeća, ponajprije za historicizam (neogotika, neoromanika, neobizant) te secesiju.

Objavio je četiri knjige (Saborna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom: povijest episkopalnog kompleksa, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Zagreb, 2005.;

Vukovarski arhitekt Fran Funtak, Leykam international, Zagreb, 2009.; Đakovačka katedrala, Matica hrvatska, Zagreb, 2009.; Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i sakralna baština župe Molve, Zagreb, Leykam international, 2010.) i pedesetak znanstvenih članaka. Nagrade: Rektorova nagrada 2002. godine za rad Sakralna arhitektura Đakovačko-srijemske biskupije u vrijeme biskupa Josipa Jurja Strossmayera; Državna nagrada za znanost za znanstvene novake 2005. godine za monografiju Saborna crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom.

ISBN
9789531744553
Uvez
meki
Godina izdanja
2014
Broj stranica
431
Format
25 x 15 cm

Od istog autora

-10%ŽUPNA CRKVA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE I SAKRALNA BAŠTINA ŽUPE MOLVE
47,54 52,82 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:52,82 
-10%ĐAKOVAČKA KATEDRALA
56,14 62,38 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:62,38 
-10%VUKOVARSKI ARHITEKT FRAN FUNTAK
41,81 46,45 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:46,45 
nije dostupno