Prikaži više Prikaži manje

15524

ZAMENHOFOVA ULICA - Razgovori s dr. L. C. Zaleskim Zamenhofom

18,58 | 140,00 kn
16,72 | 125,99 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 14,87  | 112,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 953-7015-19-X
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2005

O knjizi ZAMENHOFOVA ULICA - Razgovori s dr. L. C. Zaleskim Zamenhofom

Prezime Zamenhof je izvorno njemačko. Zašto su poljski Židovi imali njemačka imena?
To je posljedica konačnog raspada Plemenitaške republike godine 1795., nakon čega se Pruska proširila na istok. Židovi koji su živjeli u samostalnim zajednicama obično nisu imali prezimena. Pruski upravni aparat poduzeo je prisilno podržavljenje svih stanovnika, što nije bilo moguće s ljudima bez prezimena. Tako je otpočela kampanja davanja imena.
Stoljeće i pol kasnije, imena nametnuta od strane pruskih činovnika olakšala su posao zloglasnim nacističkim dužnosnicima.
Poznato je daje u to vrijeme u Varšavi Ernst Hoffmann, slavni glazbenik i pisac, zauzimao visoki položaj u pruskom činovničkom aparatu. Nadahnut njegovim djelima Jacgues Offenbach je skladao operu "Hoffmanno-ve priče," a Pjotr lljič Čajkovski balet "Orašar", Je li i Hoffmann sudjelovao u kampanji davanja imena?
Sudjelovao je, itekako. Ljudi koji su čekali u dugom redu ulazili su jedan za drugim u njegovu sobu da bi dobili ime koje bi on u hipu izmislio. Diktirao je službeniku riječi koje su mu slučajno padale na pamet. Englez Norman Davies, mjerodavni stručnjak za poljsku povijest, navodio je zabavne pričice o Hoffmannovom djelovanju. Pouzdano se zna da ste u slučaju ulaska u ured prije objeda dobivali tužna, a nakon objeda vesela imena. Ako je ime imalo ikakve veze s ribom, to je značilo da je činovnik Hoffmann jeo ribu, što se obično događalo petkom. Za ružnog jesenjeg vremena riskirali ste da vam se nadjene ime Kieseweter. Kada je sjalo sunce, imali ste prigodu dobiti ime Himmelblau ili Sonnenfeld.

Preveo(la)
Domagoj Vidović
ISBN
953-7015-19-X
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2005
Broj stranica
256
Format
22,5 x 15 cm