Prikaži više Prikaži manje

168516

ZNANOST KUHANJA

29,07
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-0-62214-2
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2022

O knjizi ZNANOST KUHANJA

S pomoću ove bogato ilustrirane knjige prepune korisnih informacija upoznajte znanost kuhanja i kuhajte kao majstor! Usavršite svoje vještine i preobrazite način na koji kuhate.
Zašto je kuhana hrana tako ukusna? Trebamo li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Kako prepoznati svježu ribu? Kako konzervirati ribu u kući? Kako uspješno skuhati rahlu rižu? Zašto kokice pucaju? Je li češnjak bolje zgnječiti ili nasjeckati? Kako skuhati povrće da se sačuvaju hranjivi sastojci? Kako svaki put skuhati sočnu i ukusnu ribu? Koju vrstu vrhnja koristiti za kuhanje? Možemo li spasiti presoljeno jelo? Kako ublažiti okus preljutog jela? U čemu je tajna karamelizacije?
Otkrijte i zašto je mariniranje mesa preko noći nepotrebno, kako se namakanjem pojačava okus suhih začina, zašto je orašaste plodove najbolje tostirati u mikrovalnoj pećnici i kako će zahvaljujući soli poširano jaje uvijek ispasti savršeno.
Doznajte sve i o najčešćim termičkim postupcima obrade hrane – roštiljanju, sporom kuhanju, prženju u tavi, sous vide, kuhanju pod tlakom, kuhanjem na pari i u mikrovalnoj pećnici te pečenju u pećnici.

Iz predgovora autora knjige "Znanost kuhanja"...
"Kuhanje se smatra „umijećem”, a sastoji se od niza procedura i postupaka kojih su se kuhari stoljećima slijepo držali. Međutim, mnoga su od tih „pravila” nejasna i sputavaju kreativnost. Znanost i logika pokazuju nam da su mnogi običaji jednostavno pogrešni. Na primjer, grah prije kuhanja ne treba namakati satima, meso ne treba odstajati da bi bilo sočno, a marinirano meso može biti ukusnije ako odstoji jedan sat umjesto pet sati. U ovoj knjizi odgovaram na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi, a smislene i praktične odgovore temeljim na najnovijim istraživanja. Pokazujem da zahvaljujući znanosti možemo cijeniti čudesa koja svakodnevno viđamo u kuhinji. S pomoću mikroskopa možemo vidjeti kako pjenjača žućkastu sluz bjelanjka pretvara u snježnobijelu vunastu meringu. A uz malo kemije vidimo zašto se odrezak, koji je ostavljen da cvrči na vrućem roštilju, iz bljutava i žilava komada mesa pretvara u poželjnu mesnu poslasticu. Uz dojmljive slike i dijagrame, ova knjiga opisuje najčešće postupke i tehnike kuhanja, obrađuje glavne namirnice poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda, začina, brašna i jaja te nudi vodič za opremanje vaše kuhinje najboljim pomagalima. Uz neformalan jezik i minimalan žargon nastojao sam da Vi, čitatelju, oslobodite svoju kreativnost uz razumijevanje znanosti o hrani i kuhanju. Kad više nisu sputani pravilima recepata, kuhari mogu eksperimentirati i, kad smišljaju jela, osloniti se na znanost."

Preveo(la)
Vjera Lopac , Vjekoslav Čulo , Sanja Gjenero , Dario Hrupec
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-0-62214-2
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2022
Broj stranica
256
Format
26 x 15 cm

Najprodavanije iz kategorije

-10%OD VINOGRADA DO VINA - Priručnik za uzgoj grožđa i proizvodnju vina
18,40 20,44 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:20,44 
-10%TEHNIKE PČELARENJA
34,64 38,49 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:38,49 
-10%PRIRUČNIK ZA GLJIVARE
35,72 39,68 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:39,68 
-10%LAROUSSE ENCIKLOPEDIJA  KUĆNI VRTOVI I UREĐENJE INTERIJERA
43,00 47,78 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:47,78 
-10%ARANŽIRANJE CVIJEĆA - suvremeni pristup cvjetnom dizajnu
46,59 51,76 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:51,76