Show more Show less

107070

EUROPSKA RENESANSA ANTIČKE PULE

33,05
available
ISBN ISBN: 9789530608566
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2014

About the book EUROPSKA RENESANSA ANTIČKE PULE

Europska renesansa antičke Pule pruža cjeloviti uvid u aktivnu recepciju biranih djela antičko-rimske arhitekture iz grada Pule tijekom renesansnog doba, što se kao proces iznimnih dometa pokazalo europskim fenomenom.
U prvom je redu predočila svojstva renesansne Pule, njezinu drevnu urbanističku cjelinu uočavajući ulogu luke u formiranju grada s uporištem na razlaganju prirodnih odlika okružja, ali i njihova prikaza u djelima mnogih starih pisaca.
Osvrtom na te komponente autorica je ukazala koliko i kako one bijahu ishodištem lokalnog privrednog razvoja s bjelodanim odrazom na društveno-politički status i ukupni život organizma srednjovjekovnoga grada, koji je – između ostalog – postao i ugledno crkveno sjedište ali nije uništio poganske spomenike u svojem prostoru.
Zapravo su ta dva aspekta ključna vodilja razlaganju u prvom poglavlju teksta, podijeljenom po naslovima:
Descriptio portus et urbis Polae, Ekonomija i društvo: istarski kamen, biskupi i podestati, Transformacije: gradilišta renesansne Pule.U njima je Jasenka Gudelj dokazala izvrsno
svoje poznavanje izvora u širokom vremenskom rasponu, kao i suvereno služenje s arhivima na koje se permanentno poziva uz prilično novih zapažanja s naglaskom na humanističkom dobu – od ranog novovjekovlja do kraja 17. stoljeća.

Author/s
Publisher/s
ISBN
9789530608566
Binding
hard
Year of issue
2014
Number of pages
431
Format
25 x 15 cm

Same author products

-10%ARTE ET MARTE - Knjige o arhitekturi u Zriniani
5,98 6,64 
Lowest price in last 30 days:5,31